SambaNova vrea sa scape de cipul conventional

Intel, AMD si cipurile grafice de la Nvidia vor trebui sa functioneze

O pornire sigura, numita SambaNova, vrea sa construiasca un nou tip de computer care sa inlocuiasca computerele tipice Von Neumann, iar daca il gestioneaza, Intel, AMD si Nvidia vor fi „prajite”.

CEO-ul SambaNova, Rodrigo Liang, a declarat ca, in ultimii 30 de ani, calculatoarele au fost „concentrate pe instructiuni si operatii”. Cu toate acestea, el crede ca in urmatorii cinci, pana la zece sau chiar pana la 20 de ani, cantitati mari de date si modul in care acestea curg printr-un sistem este cu adevarat ceea ce va conduce performanta.

Tinuta sa nu se concentreaza doar pe un cip de computer nou, ci in sistemul complet.
El a spus: „Pentru a oferi intr-adevar o schimbare fundamentala in calcul, trebuie sa oferiti in mod evident o noua piesa de siliciu in nucleu, dar trebuie sa construiti intregul sistem, sa va integrati pe mai multe straturi de hardware si software”.

Printre co-fondatorii lui Liang se numara profesorul de la Stanford, Kunle Olukotun, care spune ca un dispozitiv logic programabil similar cu un tablou de poarta programabil pe camp ar putea sa-si schimbe forma una peste alta pentru a-si alinia circuitul la acel program diferentiat, cu ajutorul unui compilator inteligent precum Spatial.

Citeste si:  Ce browser folosesti in 2018?

Spatial este „un limbaj de calcul care poate prelua programe si le poate descompune in operatiuni care pot fi rulate in paralel, in scopul de a face cipuri care pot fi„ reconfigurabile ”, capabile sa-si schimbe circuitul in zbor.

Olukotun a explicat ca, in loc sa completati instructiunile unui program intr-un set fix de porti logice gravate permanent in procesor, procesorul isi reorganizeaza circuitele, poate fiecare ciclu de ceas, pentru a manipula in mod variabil cantitati mari de date care „curg” prin cip.

Jetoanele de astazi executa instructiuni intr-o „conducta” de instructiuni care este fixata, in timp ce in aceasta arhitectura a fluxului de date reconfigurabil, nu sunt instructiuni care curg pe conducta, sunt date care curg in conducta, iar instructiunile sunt configuratia hardware-ului care exista in loc.