Reballing sau reflow? Care sunt diferentele si ce ar trebui sa alegem

reballing sau reflowReballing sau reflow? Care sunt diferentele si ce nu trebuie sa facem? Aceste informatii pot fi noi pentru o parte dintre cititori insa pentru cei mai putini norocosi, cei care au avut probleme cu laptopul, nu este nimic nou.

Multi utilizatori s-au confruntat cu probleme la cipul video al laptopului si astfel au auzit de procedurile numite reballing si reflow. Totusi, nu toti cunosc cu adevarat ce inseamna fiecare si care sunt diferentele majore dintre acestea.

Ca regula principala, nu ar trebui sa faceti niciodata reflow. Aceasta procedura este destul de hazardata, nefiind controlate temperaturile la care este supraincalzit cipul video. Mai rau, acesta este inca pe placa de baza atunci cand suprincalzirea se intampla, ceea ce poate defecta placa de baza, amplificand astfel daunele.

Pe de alta parte, in cazul reballing-ului, temperaturile sunt controlate, iar cipul este demontat, in sensul ca nu mai se afla pe placa de baza. Apoi tot in cadrul acestui proces se aplica si un strat nou de bile de fludor, care vor contribui la aplicarea cu succes a cipului video.

Ce provoaca dezlipirea cipului video?

Dezlipirea partiala sau totala a cipului video de pe placa de baza, se intampla de regula atunci cand nu curatam laptopul in interior pentru mult timp iar nivelul de utilizare este unul intens. Solicitarea resurselor laptopului (prin jocuri de ex) genereaza caldura care trebuie evacuata.

Citeste si:  Cum alegi un espressor bun?

De exemplu, daca sistemul de ventilatie nu functioneaza corect din cauza prafului din interior, acest lucru va duce la supraincalzirea laptopului in interior.

Utilizarea constanta in aceste conditii va duce inevitabil la dezlipirea cipului video. Temperaturile prea mari sunt cauza principala a dezlipirii cipului video iar acest lucru poate fi evitat simplu, prin efectuarea curatarii interne a laptopului la timp. Se recomanda sa faceti o curatare interna inainte de sosirea verii, atunci cand temperaturile cresc si mai mult. Pentru serviciul de curatare laptop veti plati maxim 100 de lei.

Cat va prelungi durata de viata a laptopului?

In cazul in care este necesara relipirea cipului video, este de retinut faptul ca laptopul nu va mai fi functional pentru 3-5 ani ci maxim 2-3 ani, in cele mai reusite cazuri.

Chiar si asa, media de viata a unui laptop dupa reballing, este undeva la 12-15 luni. In cazul celeilalte prceduri, reflow, durata de viata poate fi de doar cateva ore sau saptamani. Procedura nefiind controlata si recomandata, va avea efecte pe masura.

De aceea este recomandat sa nu faceti niciodata reflow si sa va asigurati ca service-ul la care ati apelat pentru reballing, va face intr-adevar reballing. Aceasta procedura se face cu o statie speciala cu infrarosu fara de care nu se poate.

Citeste si:  Greseli pe care toata lumea le face cu masina de spalat vase

Costurile nu sunt foarte diferite pentru ca in unele cazuri, clientii au platit chiar si 150 de lei pentru reflow asta in conditiile in care reballing-ul poate costa 200 de lei.

Atunci cand alegeti un service laptop pentru reballing, sunati si intrebati daca folosesc statie BGA cu infrarosu, asta pentru ca nu foarte multe centre beneficiaza de aparatura necesara. Multe service-uri trimit laptopurile catre parteneri care au aceste echipamente iar asta prelungeste durata de asteptare.

Salvează