Cele mai „ieftine” gadgeturi inteligente pe care oamenii le ofera cadouri de sarbatori, potrivit specialistilor

Un dispozitiv „inteligent” activat pe internet poate parea cadoul de sarbatori perfect – dar exista si unele dezavantaje in a detine dispozitive conectate care stau in permanenta si sunt capabile sa inregistreze sunet si video din interiorul casei tale.

Pazitorii de confidentialitate si securitate au ridicat in mod repetat ingrijorarea cu dispozitivele conectate, iar oamenii au dovedit ca este posibil sa pirateze gadgeturi populare, cum ar fi Amazon, cu lasere si aplicatii daunatoare.

Mozilla, comunitatea software non-profit, a intocmit o lista de dispozitive conectate pentru ghidul sau cadou anual „Confidentialitatea nu este inclusa”, clasificand gadgeturile bazate pe „creepiness” si delimitand produsele care respecta standardele de baza de securitate. Lista noteaza, de asemenea, care produse sunt capabile sa va dea cu brio folosind o camera foto, microfon sau GPS.

Ring sonerie video
Mozilla observa ca Ring a fost hack-uit in trecut si nu este clar daca este posibil ca utilizatorii sa stearga datele pe care Ring le acumuleaza. Gadgetul este de asemenea capabil sa foloseasca date GPS, video si audio.
Camera interioara Ring
Mozilla citeaza ingrijorari similare pentru Ring Indoor Cam, mentionand ca Amazon „a stocat date despre clienti – inclusiv inregistrari video – necriptate pe un server cloud Amazon si angajatii ar putea accesa oricare din aceste date”, dupa cum a raportat Techcrunch la inceputul acestei luni.
Camere de securitate Ring

Citeste si:  Greseli pe care toata lumea le face cu masina de spalat vase

La fel ca celelalte produse Ring, camera de securitate este executata de Mozilla pentru politici opace in privinta vietii private si securitatii.

„Nu sunt la fel de transparente pe cat ne-am dori sa fie despre practicile lor privind confidentialitatea si stergerea datelor”, scrie Mozilla.

Robot de codare Artie 3000
Acest gadget, conceput pentru a ajuta copiii sa invete coduri, a fost integrat in Wi-Fi si este laudat de Mozilla ca un dispozitiv care „suna destul de distractiv.” Insa nu are o politica clara de confidentialitate si nu este transparenta despre modul in care gestioneaza datele utilizatorului, ceea ce inseamna ca nu respecta cerintele de baza ale securitatii Mozilla.