Protejeazã-te împotriva rãcelilor

 Protejeazã-te împotriva rãcelilorCum nimeni nu îºi doreºte sã rãceascã ne-am gândit sã vorbim despre evitarea rãcelii.
Alergarea, ca ºi mod de viaþã, te protejeazã împotriva rãcelilor.

Studiile confirmã faptul cã, alergãtorii care fac jogging sau aleargã la intensitate medie cel puþin 45 minute cel puþin 4 zile pe sãptãmânã beneficiazã de o protecþie crescutã împotriva afecþiunilor gripale, cazurile de boalã reducându-se cu pânã la 25 – 50 % faþã de populaþia sedentarã.

Acest procent de reducere a cazurilor de rãcealã la alergãtori depãºeºte cu mult rezultatele obþinute prin medicamentaþie. Nu ai nevoie decât de o pereche de pantofi de alergat pentru a preveni o rãcealã, atât de întâlnitã în sezonul rece.

Dacã deja eºti bolnav, ºi nu te-ai hotãrât încã, sã alergi sau sã stai în pat, þine cont de urmãtoarele:

  1. Analizeazã-þi simptomele. Poþi sã alergi doar dacã ai simple dureri de cap, în cazul în care strãnuþi, îþi curge nasul sau te doare gâtul ar fi mai bine sã stai în pat. Infecþiile respiratorii ºi febra sunt motive bune sã renunþi la alergat, cel puþin pentru o perioadã, ºi sã te refaci. Consultã un medic.
  2. Nu exagera. În cazul în care ai o simplã rãcealã este bine sã nu exagerezi, în loc sã alergi ar fi bine sã te plimbi sau sã faci un jogging de intensitate micã. Studiile nu au evidenþiat nici un efect negativ dacã faci o plimbare chiar dacã eºti rãcit.
  3. Nu te hazarda. Dacã eºti încã în perioada de recuperare, dupã o rãcealã care te-a pus la pat câteva zile, încearcã sã laºi mãcar douã sãptãmâni de repaus ºi sã te antrenezi gradul.
Citeste si:  O dantură sănătoasă îmbină utilul cu plăcutul

Urmãreºte în continuare articolele care vor apare legate de practicarea jogging-ului în aer liber (pentru cã nu suntem adepþii benzii de alergat decât în situaþii extreme gen cutremur), referitoare la folosirea adecvatã a hainelor de sport, diferitele tips and trick-uri practicate pentru a facilita miºcarea chiar ºi in cazul vremii neprietenoase.