Job flexibil si bine platit: si da, este o activitate economica ce respecta legislatia actuala

pexels-bruna-vidal-2803424Situatia economica a romanilor depinde de multi factori, dar valoarea salariului lunar sau a veniturilor rezultate din afaceri diferentiaza oamenii si stilurile lor de viata.

Exista salarii minime pe economie si salarii speciale de zeci de mii de dolari pe luna, dar in toate cazurile trebuie sa existe certitudinea: si da, este o activitate economica ce respecta legislatia actuala.

Legislatia actuala pedepseste deopotriva si angajatorul necinstit care incurajeaza munca la negru, dar si salariatul care este victima, fiindca a pierdut deja cand a lucrat fara carte de munca.

Este important ca salariatul sa stie ca firma la care lucreaza desfasoara o activitate legala, chiar daca nu doreste sa vorbeasca despre ea. Nu este deloc gresita strategia unor persoane de a pastra secretul referitor la locul de munca, fiindca in acest fel nu se vor face niciodata presiuni asupra sa.

O firma inregistrata legal poate fi trasa la raspundere in fata legii in cazul in care incalca drepturile salariatului, dar cand activitatea se desfasoara ilegal, acest lucru nu este posibil.

Sigur ca angajatul nu isi doreste sa se judece pentru drepturile sale si sa i se incalce drepturile prevazute in contractul colectiv de munca, dar este esential sa se ia toate masurile de precautie pentru situatiile neprevazute.

Contractul de munca prevede atat indatoririle salariatului, cat si drepturile sale. Nu exista loc de munca fara obligatii. In unitatea respectiva exista ordina numai cand:

-fiecare angajat vine la timp la serviciu si respecta programul de lucru

Citeste si:  Cum sa fii frumoasa dimineata in mai putin de 10 minute

-se achita de toate sarcinile de lucru zilnic, sarcini care nu trebuie sa depaseasca atributiile sale

-are relatii profesionale oneste atat pe verticala, cat si pe orizontala

-anunta concediile medicale din timp, sa poata fi inlocuit

-reprezinta cu cinste firma/angajatorul in afara ei

-isi da toata silinta ca firma pentru care lucreaza sa prospere

-prin comportamentul de la locul de munca nu pune in pericol pe ceilalti colegi, dar nu isi pune in pericol nici propria integritate. Acolo unde este interzis fumatul, nimeni nu trebuie sa forteze lucrurile pentru ca poate izbucni un incendiu sau o explozie care se poate solda cu pagube materiale, cu raniri grave ale oamenilor sau cu pierderi de vieti omenesti

-sa economiseasca resursele de cate ori acest lucru este posibil. In afara faptului ca becul de la baie se stinge dupa fiecare popas in incaperea importanta de la locul de munca si ca apa de la robinet nu este lasata sa curga inutil, se are in vedere si reducerea consumului de hartie pentru printat documente sau a cartusului. La serviciu nu se printeaza sub nicio forma documente personale.

Un salariat care respecta toate aceste prevederi nu va avea niciodata de suferit si va fi apreciat de sefii sai si de colegi.

Evident ca el trebuie sa isi cunoasca si sa isi apere si drepturile. Cele mai importante dintre ele sunt:

  1. Asigurarea conditiilor de munca. In functie de activitatea pe care o presteaza, salariatului i se pun la dispozitie: un birou, dispozitive, consumabile, programe de salarizare sau de contabilitate, un studio, o cabina de repetitii sau de machiaj. Acestea trebuie sa fie incalzite iarna si racoroase vara, bine luminate, cand afara este inca intuneric.
  2. Plata la timp a salariului calculat corect. Dupa cum angajatul nu intarzie la serviciu, decat in cazuri independente de vointa lui (intemperii, circulatie blocata, boala), nici salariul nu are voie sa intre tarziu pe card.
  3. Plata suplimentara a orelor desfasurate in afara programului obisnuit de munca. In anumite cazuri, magazinele pot fi deschise pana tarziu, cand la un restaurant se organizeaza o nunta, personalul lucreaza multe ore in plus, servind la mese la ore la care unitatea ar trebui sa fie inchisa.
  4. Concediu platit.
  5. Achitarea tuturor taxelor si impozitelor ca salariatul sa beneficieze de pensie la limita de varsta si de servicii medicale gratuite, in cazul in care se imbolnaveste.
Citeste si:  Cam cat de sus reprezinta prea sus?

Orice activitate legala, acceptata in nomenclatorul ocupational este si decenta si oamenii nu ar trebui sa fie marcati de evaluarile negative pe care le fac semenii asupra unor meserii/ocupatii.

Banul cinstit, castigat prin munca ofera prestigiul de care are nevoie fiecare persoana, fiindca nevoia fiecaruia de apreciere este mare.

Omul este multumit, cand din salariul sau isi cumpara o casa si o mobileaza, se imbraca elegant, schimba electrocasnicele si electronicele cand acestea se defecteaza si ii poate duce pe cei dragi in concediu.

Un salariu de zeci de mii de dolari lunar reprezinta accesul catre lumea elitista a celor care iubesc luxul, parfumurile foarte bune si scumpe cu esenta lemnoasa, masinile puternice, apartamentele complet si modern utilate din cartierele rezidentiale.

Niciodata o persoana nu trebuie sa se multumeasca de statutul sau social, cu putinul pe care il are, cand isi poate depasi legal conditia.

Chiar daca in acest moment o persoana este angajata cu salariu minim pe economie si are un loc de munca relativ stabil, nimic nu o impiedica sa se intereseze de locuri de munca de unde ar putea incasa salarii de zeci de mii de dolari pe luna.

Informatiile se pot obtine si telefonic sau online si acesta poate fi drumul legal catre prosperitate financiara.

Citeste si:  Cum sa porti o bluza tip ie lunga pentru un look super!

Activitatile ilegale ar trebui sa iasa din calcul, oricat de banoase ar fi pentru ca ele primejduiesc viitorul.

Activitati economice legale se desfasoara in toate orasele mari si in toata tara, de aceea tinerele ar trebui sa isi caute neintarziat un loc de munca.

Anii trec si batranetea vine mai repede decat se crede, de aceea este nevoie de un salariu consistent care sa asigure o batranete fericita.