FFP2, chirurgicale, artizanale…drept raspuns impotriva propagarii Covid-19, purtarea unei masti de protectie s-a democratizat de-a lungul intregii lumi. Insa trebuie sa iti iei anumite precautii pentru ca aceste masti sa te protejeze la maxim, pe tine si pe anturajul tau.
Covid-19 se transmite prin intermediul picaturilor de saliva emise de o persoana care tuseste sau stranuta. Pentru a evita propagarea acestuia, guvernul a recomandat adoptarea unor gesturi de bariera precum tusitul sau stranutatul in pliul cotului, suflatul nasului in servetele de unica folosinta sau spalatul des pe maini.
Numeroase persoane au recurs la mastile de unica folosinta chiar daca OMS nu le recomanda in mod oficial. Iata cateva greseli de evitat pentru o protectie eficienta atunci cand porti masca.
Nu te speli pe maini inainte de a pune masca. Prima mare greseala este aceea de a uita sa te speli pe maini inainte de a-ti pune masca pe fata. Din cauza picaturilor de saliva emise atunci cand tusim sau stranutam, mediul nostru este rapid infectat de bacterii si virusi. Pentru a evita propagarea acestora pe masca de protectie, trebuie sa te speli bine pe maini cu apa si sapun sau cu un gel hidroalcoolic.
Nu iti pui bine masca. O masca de protectie se dovedeste a fi utila daca este pusa bine pe fata purtatorului. Aceasta trebuie sa se ajusteze chipului celui care o poarta, acoperindu-i gura si nasul, altfel nu este protejat.
Iti atingi fata atunci cand porti o masca. Te scarpini la nas, te stergi la ochi, pui mana la gura…ne ducem de mai multe ori pe zi mana la fata, uneori fara sa ne dam seama de acest lucru. Cu toate acestea, atunci cand purtam o masca, trebuie sa evitam la maxim sa ducem mana la fata. Mainile sunt purtatoare de bacterii care pot contamina masca.
Nu schimbi regulat masca de protectie. Pastrarea mastii prea mult timp este o alta greseala. De indata ce incepe sa se umezeasca din cauza transpiratiei sau respiratiei, ar trebui schimbata.