Generalitati despre acetaminofen

24034Acetaminofenul este un tip de paracetamol de 500 de mg, care este folosit drept analgezic inca din anii 1900 datorita infrecventei reactiilor adverse si severitatii reduse a acestora.

Cel mai frecent, acest medicament este folosit pentru:

1. Durere – acetaminofenul este eficient in combaterea tuturor tipurilor de durere, de la banalele migrene, la dureri post operatorii.

2. Febra – ce apare in momentul in care corpul se lupta cu o infectie si este, in cazurile mai grave, insotita si de dureri musculare. Mai ales in cazul persoanelor care sufera de boli de inima si a copiilor mici, aceasta trebuie combatuta cat se poate de rapid.

Inainte de a incepe un tratament cu acetaminofen, este bine sa se ia in considerare urmatoarele situatii:

  • existenta unor boli de ficat sau a hepatitei.
  • lergii la diverse substante ce pot intra in reactie cu medicamentul.
  • sarcina.
  • perioada de alaptare.
  • consumul crescut / periodic de alcool.

In toate aceste situatii, acetaminofenul trebuie administrat doar dupa consultul si aprobarea doctorului si sub nici o forma fara o vizita in prealabil la cabinet, deoarece poate rezulta in situatii potential periculoase cum ar fi:

  • alcoolul scade toleranta organismului la acetaminofen, astfel ca si o cantiate considerata normala poate deveni toxica.
  • in timpul sarcinii, orice consuma mama este transmis intr-un anumit procent la copil. Desi acetaminofenul nu are efecte adverse demonstrate asupra fatului in perioada de dezvoltare, nu exista nici indeajuns de multe dovezi pentru a fi considerat inofensiv.
Citeste si:  Simptome gastrita

Atunci cand medicamentul nu isi face efectul dupa 3 zile de tratament in cazul febrei si 10 zile in cazul durerilor diverse, se recomanda de asemenea o vizita la cabinetul medicului de familie. O lipsa de reactie a organismului la medicament inseamna cel mai adesea ca problema este de alta natura, mult mai grava si trebuie tratata imediat, de aceea cazurile in care tratamentul cu acetaminofen nu da rezultate, mai ales cazurile de febra, nu trebuie ignorate sub nici o forma si raportate imediat medicului.

Medicamentul se administreaza sub forma de capsule o data la 6-8 h pentru copiii de peste 12 ani si adulti, o capsula sau jumatate de capsula, in functie de severitatea simptomelor, la copiii intre 6-12 ani si intre un sfert si jumatate de capsula, in functie de simptome, la copiii intre 3-6 ani. Se recomanda evitarea administrarii la copii mai mici de 3 ani sau la mamele care alapteaza. In cazul in care dozele recomandate de acetaminofen sunt depasite, pot aparea efecte secundare usoare pana la moderate, insa care pot fi destul de neplacute.