De ce se infunda cosurile de fum si cum poti evita sa se mai intample?

cosuri de fumCosurile de fum infundate sau neintretinute corespunzator provoaca un numar mare de incendii in fiecare an. Pentru a contribui la evitarea pierderilor materiale si in cele mai grave cazuri umane, ABCcontrol prezinta motivele pentru care cosurile de fum se infunda, alaturi de solutii pentru evitarea acestei probleme.

De ce se infunda cosurile de fum

Pentru ca sunt tot mai multi utilizatori de sobe care se intreaba de ce se infunda cosurile de fum, specialistii mentioneaza mai multe motive, astfel incat oamenii sa inteleaga de ce este important sa le desfunde periodic.

Atunci cand gazele ard, rezulta un condens acid ce va determina dislocarea caramizilor si materialelor de constructie din interiorul cosului, care vor infunda cosul. Fenomenul este valabil in special pentru centralele si sobele pe gaz.

Un alt motiv pentru care cosul de fum se infunda este reprezentat de anumite defectiuni care au rezultat in urma construirii gresite a cosului. De asemenea, in momentul in care este utilizat combustibil lemnos care are o umiditate mare, apar depuneri de cenusa in interiorul cosului, care in timp il pot infunda. Panzele de paianjen sunt un alt motiv pentru care cosurile se infunda, deoarece atunci cand pe panza ajung hartii si frunze aduse din exterior, se creeaza dopuri.

Citeste si:  Intre casele noi la cheie si locuintele in imobile vechi

Un motiv comun, dar pe care multi utilizatori de cosuri nu il iau in calcul, este activitatea pasarilor.

Acestea au obiceiul de a construi cuiburi in cazul in care cosul de fum nu este dotat cu o palarie, care sa impiedice accesul in interior.

Cum se poate evita infundarea cosului de fum

Cea mai buna varianta pentru a evita infundarea cosului de fum este colaborarea cu o firma care se ocupa de intretinerea cosurilor si care are autorizatii si certificari in acest sens. Minim o data pe an, un specialist in domeniu ar trebui sa verifice, sa curete cosul daca este infundat si sa il repare atunci cand este deteriorat.

Pentru sobe va trebui sa se utilizeze material combustibil adecvat. Este recomandat sa fie reparate toate crapaturile si fisurile prin care soba poate prelua aer si sa se evite supraincarcarea sobei sau centralei. De asemenea, usa de la soba ar trebui sa ramana inchisa atunci cand focul este aprins.

Pentru a evita infundarea cosului de la centrala se recomanda ca aceasta sa fie reglata corect si sa aiba o priza de aer. Canalul de fum trebuie sa fie corect dimensionat, sa fie drept, iar peretii interiori sa nu aiba rugozitati sau depuneri. Totodata, se recomanda ca toate cosurile de fum sa fie foarte bine izolate, astfel incat sa nu se produca gudron care sa infunde cosul.

Citeste si:  Terminologia Blackjack: fraze esențiale pe care fiecare jucător ar trebui să le știe

Atunci cand cosurile nu sunt corect intretinute si nu sunt curatate la timp, riscul ca acestea sa produca un incendiu este mare. In cazul in care se ridica scantei din foc, pe cos, iar in interior exista materiale organice combustibile, riscul de incendiu este ridicat. De asemenea, anumite materiale organice din cosul de fum cum ar fi frunzele, lemnele sau hartiile aduse de vant si respectiv cenusa de pe zidul cosului, se pot aprinde si de la temperaturile ridicate din cos, in absenta scanteilor.