Daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil ca nu dai prea mare importanta saltelei tale decat daca aceasta are o anumita problema. Dar, acea bucata cu arcuri sau din spuma ar putea ascunde cateva secrete interesante.
De la uimitoare la infricosatoare, iata 5 lucruri mai putin cunoscute despre saltele:
- Cele mai populare saltele sunt, in ziua de azi, cele mai putin apreciate.
Saltelele cu arcuri reprezinta 80% din totalul vanzarilor de saltele. Dar acestea au, de asemenea, cele mai mici calificative de satisfactie conform sondajelor din ultimii ani.
Se considera ca, dintre toti proprietarii de saltele cu arcuri, doar 63% sunt multumiti de ele, in timp ce, in cazul saltelelor din spuma de latex, 80% dintre proprietari sunt multumiti. Totodata, 79% dintre proprietarii de saltelele cu apa sunt multumiti de produsele lor. Mai mult decat atat, saltelele din spuma de memorie sau de latex se bucura de o crestere tot mai mare in cota de piata, spre deosebire de saltelele cu arcuri, care sunt tot mai putin apreciate. Lasand la o parte toate acele statistici legate de saltele, noi recomandam sa va achizitionati o saltea pe care va odihniti bine. Puteti sa aflati din acest articol despre saltele mai multe informatii referitoare la influenta saltelei de pat asupra somnului.
- Creaturi infricosatoare impart patul cu tine.
Poate cel mai degustator lucru legat de saltele este faptul ca acestea ascund mii de acarieni, niste creaturi microscopice, si excrementele lor in tesaturi si in spatiile goale. Oricat de curata este salteaua ta, aceasta gazduieste, cu certitudine, mai multi sau mai putini acarieni.
Acarienii de praf se gasesc aproape oriunde exista tesaturi, inclusiv in saltele, perdele, covoare sau pe blana animalelor, in special in mediile mai umede. Aceste vietati de ordinul micronilor se hranesc cu celulele moarte ale pielii cazute in pat. Desi acarienii nu musca si nu prezinta riscuri de boli, ei pot exacerba, totusi, alergii si astm.
Cel mai bun mod de a reduce la minimum acarienii de praf este de a folosi saltele si perne rezistente la alergen si de a spala lenjeria de pat in apa fierbinte o data pe saptamana. Totodata, aspirarea saltelei o data la cateva zile este benefica pentru diminuarea numarului de acarieni.
- Este ilegal sa cumperi o saltea intr-o zi de duminica la Washington.
Cu toate ca weekend-urile reprezinta perioada din saptamana in care oamenii isi fac cele mai multe cumparaturi, un stat din America spune nu acestui lucru. O lege veche din statul Washington spune ca este ilegal sa cumperi sau sa vinzi o saltea duminica. De asemenea, in aceasta zi a saptamanii nu se permite vinderea de televizoare si de carne.
Originea legii este necunoscuta, desi a fost citata de mai multe site-uri. Cu toate acestea, nu pare sa fie aplicata cu strictete, asadar nu ar trebui sa existe mari probleme pentru cei care chiar doresc sa cumpere astfel de produse duminca in Washington.
- Un om transpira in tot patul pe durata noptii.
In plus fata de acarieni, salteaua ta este, de asemenea, plina de celule moarte ale pielii tale, de sudoare si de alte fluide pe care le elimini in timp ce dormi.
Milioane de celule moarte ale pielii sunt eliminate zilnic si, din moment ce tu petreci o treime din zi pe saltea, o parte semnificativa din aceste celule se revarsa la tine in pat. De asemenea, se estimeaza ca unii oameni elimina chiar si un litru de sudoare pe timp de noapte.
De aceea, este important sa iti speli lenjeria de pat in mod regulat si sa iti mentii patul in stare curata cat mai mult posibil.
- Desi pare ciudat, un pat murdar poate fi sanatos.
Probabil ca mama ta ti-a spus mereu sa iti faci patul in fiecare dimineata, deoarece un pat ordonat face ca o camera sa arate mai bine. Cu toate acestea, un studiu de la Universitatea Kingston a constatat ca un pat nefacut ar putea fi un pic mai sanatos decat unul facut.
Ideea este ca, atunci cand iti faci patul si acoperi salteaua cu cearsaf si cu pilota, se creeaza un mediu umed si cald in saltea, ideal pentru acarienii de praf. Recomandat ar fi ca salteaua sa stea putin dezvelita, sa fie expusa la aer curat si la lumina soarelui, pentru ca acarienii sa fie ucisi.