Iarna, in mediul profesional, virusii se pot transmite rapid prin stranuturi, tuse, prin contactul fizic dintre persoane sau prin folosirea obiectelor contaminate. Toti acesti factori te expun la boli precum gripa sau gastro-enterita. Drept urmare, este necesar sa adopti cateva gesturi simple pentru a te proteja si pentru a evita propagarea virusilor in mediul profesional.
Zonele riscante
Zonele publice. Locurile publice reprezinta veritabile cuiburi cu microbi precum liftul sau telefoanele. Fiind in contact cu un numar impresionant de persoane – butoanele liftului, barile din autobus, usile 0 toate acestea reprezinta modalitati rapide de a transmite o bacterie. Inca de la iesirea din casa esti expus la cateva mii de virusi si bacterii.
Usile de la birou. Usile si clantele usilor de la birou sunt obiecte manipulate de o multime de persoane, uitam parca cateodata ca sunt atinse de o multime de alte persoane.
Tastele computerului sau ale laptopului. La munca, mai ales intr-un mediu in care este necesara munca in echipa, in care materialul este folosit de toata lumea, acestea reprezinta un veritabil cuib de bacterii. Curata-le cu ajutorul unui servetel dezinfectant.
Imprimanta. Folosita de aproape toti angajatii acest aparat este in general cald, drept urmare propice unui numar mare de microorganisme patogene datorita ecranului tactil in special. Acestea trebuie curatate de minim doua ori pe saptamana.
Ceasca de cafea. Conform unui studiu efectuat de cercetatorii Universitatii din Arizona, ceasca de cafea de la birou contine in jur de 20% bacterii chiar daca este spalata cu apa calda. Aceasta trebuie spalata cu detergent de vase si cu apa fierbinte.
Este necesara o buna igiena a mainilor. Spalatul mainilor ramane cel mai elementar dar si cel mai eficient mod de a reduce propagarea virusilor la munca. Acest spalat trebuie sa sureze minim 40 de secunde, cu sapun bineinteles.