Cele mai eficiente diete hipocalorice incep cu stabilirea unui mic dejun hipocaloric. Deci, cum putem include in meniul nostru zilnic un mic dejun hipocaloric? Am stabilit deja in repetate randuri si cu diverse ocazii ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, mai ales cand urmam diete hipocalorice. In cele ce urmeaza, vom vedea cum putem obtine preparate sanatoase si cu putine calorii pe care sa le folosim la micul dejun.
Un mic dejun hipocaloric ar presupune sa inlocuim produsele bogate in calorii pe care le consumam de regula in cadrul primei mese a zilei, cum ar fi untul sau branza topita. Aceste produse sunt o parte importanta a sandvisurilor, iar sandvisurile, la randul lor, sunt cel mai popular si mai la indemana component al oricarui tip de mic dejun. Daca un ”mic dejun neglijent” ar fi compus, spre exemplu, din doua sandvisuri cu franzela/ toast normal, unt si salam uscat, un mic dejun hipocaloric ar fi compus din doua sanvisuri cu paine integrala (graham, cu tarate, neagra), margarina (eventual!) si piept de pui (sub forma de rulada, sunca presata, etc.).
Pentru a compune un mic dejun hipocaloric fara prea multe compromisuri in ceea ce priveste gustul alimentelor ingerate, puteti inlocui untul (cu continut mare de grasimi) – fara de care sandvisurile parca nu au aceeasi savoare – cu o crema preparata chiar de dumneavoastra, cu continut redus de calorii si bogata in vitamine, crema pe baza de urda.
Iata o reteta consultativa, ale carei ingrediente sunt:
500 grame urda;
o legatura de marar proaspat;
doua rosii;
un ardei rosu;
o ceapa rosie.
Tocati mararul, taiati rosiile in cubulete cat mai mici, la fel ardeiul si ceapa. Dupa ce ati maruntit verdeturile si legumele, amestecati-le cu urda pana la o relativa omogenizare. Puteti sa adaugati sare (cu cat mai putina, cu atat mai bine), piper, cimbru, iar pentru un plus de gust chiar si o lingura de ulei de masline si putin otet de mere.
Aceasta reteta este “consultativa”, pentru ca urda poate fi amestecata cu orice, dupa preferintele fiecaruia. Patrunjelul, ceapa verde, castravetele acru, morcovul ras sunt si ele optiuni pe care le puteti lua in calcul pentru un mic dejun hipocaloric si gustos in acelasi timp.
Folositi crema astfel obtinuta in locul untului sau al produselor bogate in grasimi pe care le folositi la sandvisuri (pentru a unge feliile de paine) pentru a va incepe ziua cu un mic dejun hipocaloric, primul pas spre o dieta care va va ajuta sa pierdeti in greutate.