Rezumat:
Mierea de Manuka este unul dintre cele mai reprezentative produse din Noua Zeelanda si este produsa de albinele ce culeg nectarul din florile arborilor de Manuka, din specia Leptospermum scoparium. Pentru ca acestia se pot dezvolta doar in Noua Zeelanda si Australia, mierea de Manuka se produce strict in aceste tari, fiind cu atat mai pretioasa si mai greu de gasit.
Miere de Manuka, o miere cu un puternic efect antibacterian
Desi este produsa de peste un secol, mierea de Manuka a devenit populara si mult mai apreciata din 1981, cand dr. Peter Molan, biochimist la Universitatea Waikato din Noua Zeelanda, i-a descoperit activitatea non-peroxidica (NPA), care ii releva puterea antibacteriana. Mai precis, in cadrul unui experiment, peroxidul de oxigen din mai multe tipuri de miere a fost distrus intentionat, miere Manuka fiind singura care a manifestat in continuare o activitate antibacteriana sporita.
Toate tipurile de miere contin peroxid de hidrogen (apa oxigenata) si au efect antibacterian, dar mierea de Manuka este singura care are activitate non-peroxidica. Mergand chiar mai departe, nu toata mierea de Manuka are aceeasi activitate non-peroxidica si pentru a o putea clasifica a fost dezvoltat sistemul NPA, pentru a determina puterea antibacteriana si recomandarile terapeutice care se impun in tratarea diverselor afectiuni.
Cel mai bun antibiotic natural cunoscut de om
Unicitatea mierii de Manuka sta in compozitia sa chimica. Altfel spus, aceasta miere contine substante active care nu se afla in niciun alt sortiment din toata lumea, unul dintre acestea fiind metilglioxalul (methylglyoxal) – MGO, a carei prezenta in miere se datoreaza unei substante DHA (dihidroxiacetona) care se gaseste doar in nectarul florilor de Manuka.
Sistemul de clasificare MGO testeaza mierea pentru a stabili cantitatea de metilglioxal care se regaseste in ea.
Ceea ce o certifica pentru categoria in care a fost incadrata, respectiv aceea de superaliment al lumii, este insa proprietatea de a fi cel mai bun antibiotic natural cunoscut de om. Numarul care insoteste denumirea ofera detalii referitoare la cantitatea de metiglioxal din miere, spre exemplu MGO 100+ indica faptul ca in productia de miere respectiva, la un kilogram de produs, exista 100 mg metilglioxal. Nivelurile de MGO sunt situate intre valorile 30+ si 850+, cu mentiunea ca mierea cu nivelul minim MGO 100+ poate fi folosita cu succes in scop terapeutic, pentru proprietatile sale antibacteriene, in timp ce cea care se situeaza sub acest prag poate fi consumata ca un aliment obisnuit.
Datorita acestei puteri extraordinare de a actiona ca un adevarat antibiotic, miere Manuka este utilizata in combaterea urmatoarelor bacterii:
- Helicobacter pylori, care provoaca ulcerul gastric;
- Escherichia coli (E.Coli), care poate provoca atat infectii urinare, cat si digestivei;
- Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis, care declanseaza boala Crohn;
- Salmonela, care afecteaza tractul intestinal;
- Clostridium difficile, care poate provoca colita ulcerativa;
- Proteus mirabili;
- Stafilococus aureus.
Un lucru foarte important de stiut in legatura cu miere Manuka este ca nu trebuie amestecata in lichide fierbinti, pentru ca in acest fel pot fi distruse multe dintre proprietatile si enzimele caracteristice care ii dau valoare terapeutica.