In vremuri de criza aurul ramane cea mai sigura investitie, cursul acestuia crescand foarte mult de la debutul crizei mondiale, in 2008, fiind perceput ca un refugiu in fata scaderilor masive de curs valutar inregistrate mai ales de dolarul american.
Cotatia inregistrata de BNR pentru un gram de aur a ajuns la peste 200 lei, aurul ajungand foarte aproape de maximele inregistrare pe pietele internationale in toamna anului 2010 datorita recentelor speculatii cu privire la viitorul tarilor din asa-numitul grup PIGS (Portugalia, Italia, Grecia si Spania).
Astfel, studiind statistice prezente pe bnrcursvalutar.ro, cotatia unui gram de aur a crescut cu peste 16% in acest an, in prima zi a anului trecut un gram de aur fiind cotat la 170,90 lei, cotatia din ultima saptamana fiind de peste 200 lei. Cresterea de 16% a valorii aurului este mult superioara inflatiei si oricarui alt instrument clasic de economisire cum ar fi un depozit de economii sau fond mutual.
Cifrele prezentate mai sus indica faptul ca cine a pariat pe aur a castigat foarte bine in acest an, mult peste randamentul unui alt instrument de economisire/investire sau fata de evolutia schimbului valutar pentru orice alta valuta in raport cu moneda nationala. Cum arata insa viitorul? Raspunsul este greu de dat in acest moment.
Pe langa faptul ca aurul are si aplicatii practice pe langa functia de tezaurizare, pe termen lung este posibila o scadere a cotatiei acestuia daca economia mondiala isi va reveni, scadere care poate ajunge si pana la 20-30%, tinand cont de cresterea importanta a pretului inregistrata in ultimii ani.
Pe de alta parte, pentru investitorii care se asteapta la o continuare a instabilitatii economice si totodata o crestere a inflatiei, aurul poate reprezenta o solutie de investire.
In plus, statele care se confrunta acum cu dificultati economice ar putea fi tentate la un moment dat sa-si vanda rezerva de aur, actiune care in functie de cantitatea de aur pus in vanzare ar putea conduce la reducerea semnificativa a pretului pentru acesta.