Rezumat:
Romania nu este renumita numai pentru peisajul sau uluitor si traditiile vechi de secole, dar si pentru bucataria cu preparate fascinante. Strainii stiu ca daca ne trec pragul, nu vor pleca niciodata cu burta goala.
Cand vine vorba de mancare, romanii o iau in serios: trebuie sa fie delicioasa, abundenta si terminata pana la sfarsitul mesei. Dar cel mai bun este pastrat pana la sfarsit: deserturile romanesti! Iata cateva dintre ele:
Papanasi
Facuti din aluat prajit si branza dulce romaneasca, au forma unor gogosi micute acoperite cu gem sau sos de ciocolata, dupa preferinte. Fiecare muscatura se va topi in gura! Pe baza unei retete originare din Moldova, papanasii au devenit populari in toata tara si aproape toate restaurantele ii mentioneaza in meniul lor de deserturi.
Cozonac
In zilele noastre, un dulce foarte apreciat, cozonacul este un desert des intalnit pe mesele noastre de sarbatoare. Realizat dintr-un aluat copt, dulce, cozonacul fi garnisit cu nuci, scortisoara, cacao, si alte arome similare, in functie de regiune. Cand vine vorba de cozonac, in ciuda faptului ca este un desert servit cu ocazia sarbatorilor, acesta este ideal in orice zi a saptamanii!
Branzoaica
Branzoaica este un desert delicios, originar din regiunea Moldovei, facut din aluat copt umplut cu branza dulce. Daca ne gandim la unul dintre deserturile preparate de bunica in copilarie, acesta este cu siguranta primul care ne vine in minte. Desi nu este singurul desert romanesc cu umplutura de branza dulce, un ingredient pe care il adoram absolut, fara indoiala este unul dintre cele mai delicioase produse de patiserie pe care le poti gusta la noi in tara.
Placinta cu mere
Preparata in toata Romania, placinta cu mere este desertul copilariei pentru multi romani. Un amestec delicios de mere, zahar si scortisoara care umple mai multe straturi de aluat dulce aromat cu zahar vanilat, acest desert este unul indragit nu doar in zilele de sarbatoare, ci si in cele obisnuite. Un echivalent al umpluturii de mere este cea de dovleac, la fel de populara si apreciata la noi in tara.
Pasca
Mancata in mod obisnuit de Paste, pasca este un desert traditional de paine dulce cu o umplutura de branza si stafide. Pufoasa, moale si usoara, pasca nu lipseste niciodata de la o masa traditionala in timpul sarbatorilor pascale. Branza dulce, stafidele si coaja de portocala impreuna cu vanilia si romul creeaza o aroma fabuloasa conferindu-i un gust unic. Forma rotunda a tortului este facuta din bucati de aluat impletite si uneori este decorata cu o cruce facuta din aluat in centru.
Mucenici
Intotdeauna pregatiti pe 9 martie, mucenicii sunt un desert ce are un anumit simbolism, gatiti cu ocazia sarbatorii celor 40 de martiri. Astazi, desertul are forma numarului opt, despre care se crede ca reprezinta numarul de zile pe care soldatii le-au petrecut in inchisoare. Populari mai ales in Moldova, mucenici pot fi un desert fie copt sub forma de paine dulce, acoperita cu nuci, fie fierti si preparati alaturi de nuci macinate. Ambele sunt perfecte pentru un mic dejun dulce sau pentru un desert mai usor.
Daca vrei si tu sa gatesti un preparat traditional romanesc, BakingWiz iti pune la dispozitie o gama de retete atat romanesti, cat si internationale. Inspira-te cu cele mai minunate feluri de mancare si pepara-le chiar in bucataria ta!