Ce trebuie să știi despre ecografia mamară înainte de a face această investigație?

cetrebuiesastiidespreecografiamamarainaintedeafaceaceastainvestigatieRomânia este una dintre puținele țări în care mortalitatea cauzată de cancerul de sân nu este în scădere, ci în continuă creștere. Din păcate, multe femei încă vin la medic prea târziu pentru a putea conta pe o recuperare completă. Cea mai rapidă modalitate de a obține un diagnostic este să faci o autoexaminare la domiciliu și o ecografie regulată a sânilor.

Ce este ecografia mamară?

O ecografie mamară este un test în care, datorită folosirii undelor cu ultrasunete, sunt vizualizate țesuturile care alcătuiesc sânul. Acest lucru se datorează faptului că aparatul utilizat începe să emită ultrasunete care nu se aud de urechea umană atunci când intră în contact cu țesutul pielii uman. În funcție de structura lor, pe ecranul monitorului cu ultrasunete apar imagini diferite.

Ecografia mamară este o examinare rapidă, neinvazivă și nedureroasă, iar rezultatul inițial poate fi obținut în timpul efectuării acesteia. Examinarea este de obicei precedată de un interviu medical cu pacienta și de o analiză a rezultatelor anterioare de ecografie și mamografie – dacă acestea au fost efectuate anterior.

În timp ce mișcă aparatul cu ultrasunete peste sân, medicul îi vede structura, îi evaluează starea și posibilele modificări. O examinare suplimentară efectuată în timpul ecografiei este o examinare Doppler. Datorită acesteia, este posibil să se evalueze fluxul sanguin, direcția și viteza acestuia în vasele sânului. Când trebuie efectuată o ecografie la sân? Poți realiza o programare la o ecografie în clinicile unde găsești diferite cabinete, precum unul de endocrinologie sau de cardiologie.

Citeste si:  Efectele lipsei (sau abuzului) de soare

Indicații pentru ecografia mamară

Femeile decid de obicei să facă ecografie mamară atunci când se găsește o leziune nodulară neidentificată în timpul autoexaminării sau examinării sânilor de către un specialist. Testul este necesar și atunci când sângele sau alte secreții începe să iasă din mamelon.

Ecografia este adesea folosită ca test complementar atunci când este imposibil să se determine cu exactitate natura leziunii la sân în timpul altor teste. Ecografia determină dacă leziunea detectată este dură, ceea ce poate indica calcificare, fibroză sau o tumoare canceroasă, ori este umplută cu lichid, cum este cazul unui chist. Ecografia mamară este, de asemenea, efectuată ca test de screening suplimentar.

Mamografia este singurul test care s-a dovedit că ajută la reducerea numărul de decese din cauza cancerului de sân. Cu toate acestea, nu poate detecta fiecare leziune neoplazică. Prin urmare, în special femeilor sub 35 de ani, se recomandă efectuarea periodică a unei ecografii a sânilor.