Lucerna este o planta perena de sezon rece, cultivata in mod obisnuit pentru hranirea animalelor sau ca cultura de acoperire si pentru ameliorarea solului. Lucerna este foarte hranitoare si este o sursa naturala de azot. Este ideala pentru imbunatatirea solului si pentru controlul eroziunii. Sistemul de radacina extins al lucernei hraneste atat plantele, cat si solul. Planta de lucerna a fost cultivata de generatii si este usor sa cresteti lucerna in gradina voastra. Continuati sa cititi pentru a afla mai multe despre cum sa cresteti lucerna.
Usor de cultivat si inmultit, lucerna se adapteaza bine la aproape orice gradina, tolerand o gama larga de conditii de crestere. Este o planta buna si rezistenta la seceta, deoarece nu-i plac radacinile umede. De fapt, prea multa umiditate poate duce la cresterea mucegaiului.
Cand cresteti lucerna, alegeti o zona cu mult soare. Cautati, de asemenea, o zona bine drenata, cu un nivel de pH al solului intre 6,8 si 7,5.
Inainte de plantare, trebuie sa curatati zona, sa lucrati solul si sa indepartati orice resturi. Semintele de lucerna pure pot fi achizitionate de la majoritatea magazinelor de furaje.
Cei care traiesc in climate mai reci pot planta lucerna primavara, in timp ce regiunile mai blande ar trebui sa opteze pentru plantarea de toamna. Deoarece lucerna se inradacineaza rapid, nu necesita plantare adanca – doar aproximativ 1 cm adancime. Pur si simplu stropiti semintele uniform pe sol si acoperiti usor cu restul pamantului.
Ar trebui sa incepeti sa vedeti muguri in sapte pana la zece zile. Odata ce rasadurile au atins aproximativ 15-31 cm, subtiati-o dupa cum este necesar pentru a evita problemele de supraaglomerare. Cu exceptia cazului in care creste lucerna ca fan pentru animale, lasati-o sa creasca pana cand culturile sunt gata pentru a fi plantate sau apar florile violete, moment in care puteti pur si simplu putetis a o taiati si sa o cultivati in sol sau sa o lasati. Lastarii de lucerna se vor descompune.
Daca plantati lucerna pentru animale, va trebui sa fie recoltata si vindecata inainte de inflorire (cunoscuta ca stadiul de inflorire timpurie). Devine mai dificil pentru animale sa o digere odata ce planta se maturizeaza. Recoltarea in aceasta etapa timpurie de inflorire asigura, de asemenea, cele mai optime procente de nutrienti, care se gasesc adesea in frunzele plantei. Nu taiati lucerna daca ploaia este iminenta, deoarece aceasta poate deteriora recolta. Vremea ploioasa poate duce la probleme cu mucegaiul. Fanul de lucerna de calitate ar trebui sa aiba culoare verde buna si frunze, precum si o aroma placuta si tulpini subtiri, flexibile. Odata recoltat, pamantul va trebui sa fie rasucit inainte sa aiba loc plantarea sezonului urmator. Atat lucerna, cat si trifoiul rosu sunt cultivate extensiv pentru insilozare, datorita valorii lor superioare de hrana si a capacitatii de a fixa azotul atmosferic inapoi in sol. De asemenea, au avantajul suplimentar de a fi tolerante la seceta, ceea ce inseamna ca pot fi cultivate pe scara larga. Ambele tipuri de siloz sunt asociate cu aporturi mai mari si performante mai mari ale animalelor decat cu silozul de iarba, trifoiul rosu fiind adesea asociat cu o conversie imbunatatita a azotului (N) in produs N (lapte sau carne N). Desi trifoiul rosu poate fi pasunat direct cu caracteristici de aport ridicat datorita continutului scazut de FND la fermele din stadiul de frunze, trebuie sa evite pasunatul lucernei din cauza riscului de balonare.
Inainte de insamantare, trebuie pregatit un pat de seminte fin si nivelat, care ajuta la infiintarea atat a trifoiului rosu, cat si a lucernei, cu rulare atat inainte, cat si dupa insamantare, pentru a ajuta germinatia (aducerea semintelor in contact strans cu solul) si ambele furaje ating persistenta optima printr-un sol corect. Nivele P si K (cerere mai mare decat iarba). Atat plantarea lucernei, cat si a trifoiului rosu este asistata de un strat superior de circa 25 kg Ha-1 de azot dupa rulare (ambele sunt hranitoare de suprafata si absorb cea mai mare parte a necesarului de P si K de la nivelul cel mai de sus al solului). Intre aprilie si august exista o perioada larga de insamantare, ambele seminte fiind plantate intre o adancime de 5 – 15 mm si o temperatura minima a solului de 6C pentru germinarea trifoiului rosu (ideal peste 10C) si 10C pentru germinarea lucernei. Aceste plante sunt ideale pentru a fi crescute pentru pasune, iar gama de seminte de lucerna regalfermierul.ro ofera calitate si preturi super avantajoase!
Oamenii consuma de obicei lucerna ca supliment pe baza de plante sau sub forma de muguri de lucerna. Deoarece frunzele sau semintele sunt vandute ca suplimente pe baza de plante si nu ca alimente, nu sunt disponibile informatii nutritionale standard.
Cu toate acestea, sunt de obicei o sursa corecta de vitamina K si contin, de asemenea, multi alti nutrienti, inclusiv vitamina C, cupru, mangan si acid folic. Germeni de lucerna contin aceiasi nutrienti si sunt, de asemenea, foarte saraci in calorii. Capacitatea de scadere a colesterolului a lucernei este cel mai bine studiat beneficiu pentru sanatate pana in prezent.
Numeroase studii pe animale au aratat ca poate scadea colesterolul total, colesterolul LDL (rau) si trigliceridele in timp ce creste colesterolul HDL (bun) – ceea ce poate scadea riscul de boli de inima. Efectul de scadere a colesterolului al lucerna este atribuit continutului sau ridicat de saponine, care sunt compusi vegetali cunoscuti pentru scaderea nivelului de colesterol. Ei fac acest lucru prin scaderea absorbtiei de colesterol in intestin si prin cresterea excretiei de compusi folositi pentru a crea colesterol nou.
Cu toate acestea, exista o lipsa de cercetari recente privind lucerna si colesterolul la oameni. Desi este nevoie de mai multe cercetari la om, studiile actuale arata promitatoare pentru lucerna ca un potential agent de scadere a colesterolului.