Cele mai ciudate superstiții din lume

yan-ming-w1MrSC_JMs8-unsplashCu toate că multe dintre ele nu au nicio explicație logică, multe superstiții au găsit un mod de a însoți lumea încă de la începuturi. Având în vedere că nu se cunoaște exact momentul în care a apărut prima superstiție, începuturile s-au pierdut undeva în trecut. Însă un lucru este cert, chiar și în prezent există mici acțiuni pe care lumea le urmează cu sfințenie pentru a preveni sau pentru a atrage asupra lor anumite evenimente. Mai mult de atât, considerând durata îndelungată a supraviețuirii în timp, cu siguranță  vor continua să se transmită de la o generație la alta și în anii ce urmează. Unele din acestea sunt amuzante, altele îți dau de gândit, dar concluzia rămâne aceeași, peste tot în lume există superstiții ciudate. Iată câteva dintre ele:

Scurt istoric al superstițiilor

Așa cum a fost menționat anterior, nu există un moment exact când au apărut pentru prima dată. Cu toate acestea, se pare că unele dintre ele au o istorie foarte îndelungată. Acest cuvânt își are originile în latinescul „superstitio”, care înseamnă „credința în lucruri supranaturale”. În același timp, creștinii le numeau „paganus” și le considerau a fi obiceiuri care au fost perpetuate de țărani, în special de femei. De ce? Pentru că bărbații erau plecați în mare parte din timp în război, în timp ce femeile aveau grijă de copii. Interesant este că la români există superstiții pentru prima zi din an, pentru nuntă și multe alte evenimente din viață.

Citeste si:  La cine apelezi cand pleci in vacana si vrei o casa curata?

Cifre magice

Deși există câteva superstiții populare legate de cifre în lumea cazinoului dar și în viața de zi cu zi, acestea au diferite semnificații pentru diferite culturi. Spre exemplu, pentru unele popoare cifra 13 este considerată a fi aducătoare de evenimente nu tocmai plăcute în timp ce alții cred contrariul. Mai mult de atât, chinezii cred cu tărie că numărul 4 este cel mai norocos pentru ei.

De unde a pornit superstiția legată de marți 13? În primul rând, este bine de știut că această superstiție este populară în rândul românilor, spaniolilor dar și a sud-americanilor. Există mai multe teorii. Conform uneia dintre ele, în anul 1307 într-o zi de vineri regele Filip al 4-a din Franța a dat ordin ca un număr mare de cavaleri templieri să fie aruncați în temnițe. Unul dintre aceștia a fost torturat ani buni, motiv pentru care ziua a rămas în istorie.

Credințe neobișnuite legate de sare

dada

Se pare că acest element pe care îl consumăm în fiecare zi are mai multe semnificații decât am crede. Pe de o parte, libanezii spun că nu este indicat să înmânezi cuiva o solniță, mai ales dacă acesta nu a fost așezată pe masă în prealabil.

Din aceeași categorie, italienii care locuiesc în sud vor să stea departe de orice primejdie înainte de a pleca într-o călătorie sau a lua parte la un examen. Cum fac acest lucru? Îi cei unei persoane în vârstă să le pună puțină sare în pantofi sau în vârful capului.

Citeste si:  Rezervatiile naturale din judetul Valcea

O mare parte dintre aceste superstiții au apărut acum foarte mult timp, pe  când sarea era considerată mai prețioasă decât aurul. Poate acesta a fost motivul pentru care oamenii aveau tendința să o ofere drept cadou celor care s-au căsătorit sau și-au achiziționat o casă nouă.

Oglinda spartă

O altă idee străveche ne spune că dacă se întâmplă să spargem o oglindă vom avea parte de 7 ani de ghinion. Totuși, acest lucru nu este prea ușor de înțeles la o primă vedere. Totul a început în perioada în care nici măcar nu existau oglinzi. La acea vreme se credea că reflectarea chipului lor în luciul apei este ca o privire în suflet. Dacă cineva arunca o piatră în apă atunci când o persoană se privea, atunci sufletul  celui care se uita avea să „sufere”. Obiceiul s-a răspândit în vremea romanilor și lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Singura diferență majoră este faptul că la acea vreme existau deja oglinzi.

De unde conexiunea cu cifra 7? De la ideea ce trupul trece printr-o etapă de refacere la fiecare 7 ani, durată necesară pentru „refacere” în cazul spargerii unei oglinzi.

În lume există tot felul de superstiții bizare, unele mai cunoscute, altele nu la fel de populare. Contrar inabilității de a găsi o explicație plauzibilă în multe situații ele au reușit să reziste în timp și probabil vor continua să existe și de acum încolo.