Apple Silicon pregateste terenul pentru un nou ecosistem de inteligenta artificiala

Cu noile sale iPad-uri, Apple insista asupra mesajului ca Apple Silicon este construit pentru AI.

In cadrul evenimentului Apple Let Loose, compania a prezentat un iPad Pro echipat cu un cip M4 de ultima generatie, un iPad Air care ruleaza un M2, un nou Apple Pencil Pro si actualizari puternice ale aplicatiilor profesionale ale companiei pe iPad.

Sunt multe lucruri care sa va placa la toate aceste anunturi. iPad Pro sunt subtiri – la 5,1 mm, cu putin mai groase decat slotul USB-C pe care il folosesc. De asemenea, sunt foarte performante, cu camere mai bune si imbunatatiri pe toata linia. Cipul M4 arata ca Apple se afla cu mult inaintea intregii industrii a tabletelor (si a PC-urilor), la fel ca si ecranul avansat Ultra Retina XDR si camera profesionala cu capacitate LiDAR. (Tim Cook, CEO-ul Apple, numeste ecranul „cel mai avansat ecran pe care l-am produs vreodata”).

Dar nu iese in evidenta doar in domeniul tabletelor.

Pregatirea terenului pentru AI cu cipuri mai bune

Apple nu a facut niciun secret din capacitatea de inteligenta artificiala incorporata, gata sa fie scoasa din aceste lucruri. Nu vrea doar ca editorii video si muzicienii sa devina creativi cu ajutorul iPad-urilor, ci si cercetatorii de date si dezvoltatorii de invatare automata sa foloseasca aceste produse atat de portabile. Faptul ca cipul M4 din Pro este capabil de 38 de trilioane de operatii pe secunda este doar cireasa de pe tort.

Citeste si:  Cat tine bateria unui Huawei watch GT 3?

Aceste tablete sunt construite pentru a absorbi tot ce se poate calcula pe dispozitiv. Acest lucru este foarte bun pentru iPad si anunta un viitor si mai stralucit pentru Mac. Altfel cum poti vedea lauda Apple conform careia cipul M4 inseamna ca iPad-urile high-end sunt deja „mai puternice decat orice PC cu inteligenta artificiala din prezent”. In comparatie, compania a afirmat ca cipul ofera o performanta de 60 de ori mai mare decat cea a cipului A11 de acum sapte ani.

„Noul iPad Pro cu M4 este un exemplu excelent al modului in care construirea celui mai bun siliciu personalizat din clasa sa permite realizarea unor produse revolutionare”, a declarat Johny Srouji, vicepresedinte senior al Apple pentru tehnologii hardware.

Apple a introdus, de asemenea, acceleratori de invatare automata pentru a imbunatati functiile pe care le folosesti foarte des, inclusiv FaceID, sugestii QuickType, clasificarea fotografiilor si altele. Am sentimentul ca aceasta putere va insemna mult mai mult in cursul acestui an, cand compania va introduce noi functii de inteligenta artificiala in sistemele sale de operare. La fel ca in cazul atator lansari anterioare ale Apple, ceea ce pot face aceste lucruri se va arata doar in timp.

Cipul M4: Excelenta performantei

Noul procesor gazduieste cel mai rapid Neural Engine pe care Apple l-a realizat pana acum. De asemenea, acesta impinge un avans si mai mare intre siliciul Apple si cipurile concurente promise – chiar si cele mai bune dintre acestea continua sa se lupte pentru a se ridica la nivelul procesorului M2 inca nou al Apple. Ceea ce conteaza este faptul ca M2 are doar doi ani, ceea ce inseamna ca Apple are acum o foaie de parcurs pentru inovatia in materie de procesoare care ar trebui sa dea incredere in longevitatea platformelor sale tuturor celor care apeleaza la ele.

Citeste si:  Apple se intereseaza de parbrizele conectate

Inseamna ca, daca treci la Apple, veti obtine performante de ultima ora care vor dura ani de zile si nu va trebui sa migrezi nicaieri pentru ca producatorul da faliment sau dispare. De asemenea, inseamna ca Apple ramane cu cel putin doua generatii inaintea celui mai apropiat rival in materie de cipuri mobile, Qualcomm.

Sursa: https://www.computerworld.com/article/2099349/apple-silicon-sets-scene-for-a-new-ai-ecosystem.html