Cand vine vorba de schimbari in alimentatie, exista pareri diferite: in timp ce unele persoane sunt pregatite pentru schimbari drastice, altele pur si simplu nu reusesc deloc. Calea de mijloc, „baby steps” pare cea mai indicata..
Alimentatia slaba in carbohidrati pare sa aiba rezultate benefice: incepem sa ne simtim mai bine, mai sanatosi, mai ales daca optam pentru o dieta slaba in carbohidrati potrivita organismului nostru.
Iata 6 pasi pe care ii puteti urma pentru a atinge acest scop:
1. Nu mai consumati bauturi care contin zahar
Pentru cei care le consuma, aceste bauturi prezinta numeroase aspecte negative. Majoritatea bauturilor zaharoase au o valoare nutritionala foarte mica. De exemplu, 100 de calorii dintr-un suc de mere v-ar lasa mai infometati decat daca ati consuma 100 de calorii dintr-un mar simplu.
2. Consumati mai multe legume
Sunteti surprinsi? Nu fiti! Majoritatea persoanelor consuma mai multe legume atunci cand se indreapta spre o alimentatie slaba in carbohidrati. Va recomand cresterea consumului de legume ca un prim pas. Ce legume? Nu cele amidonoase precum porumbul si cartofii, ci legume ca mazarea, conopida, avocado, ciupercile – defapt, majoritatea legumelor nu au multi carbohidrati ce pot fi folositi.
3. Consumati mai multe grasimi
Deja aud strigatele de revolta, dar ascultati-ma! Da, este adevarat ca persoanele care urmeaza o dieta slaba in carbohidrati, consuma mai multe grasimi. Dar, credeti sau nu, este un lucru bun. Grasimile dau senzatia de saturatie, asa ca nu va faceti griji ca veti manca prea mult, mai ales daca consumati mai putini carbohidrati (o dieta bogata in grasimi si carbohidrati nu este o idee prea buna). Avem nevoie de grasimi pentru ca organismul nostru sa functioneaze bine. Lasand dezbaterile pe marginea grasimilor saturate, puteti consuma grasimi provenite din uleiul de masline, alune, avocado, peste gras si seminte de in.
4. Asigurati-va un consum potrivit de proteine
Aveti grija la aportul de proteine, si nu va faceti probleme daca consumati mai multe. Academia Nationala de Stiinte spune ca nu este nicio problema daca 35% din alimentatia noastra este compusa din proteine, si la urma urmei, proteinele tind sa fie auto-limitate – cu alte cuvinte, este destul de greu sa consumam prea multe proteine.
5. Alegeti calitatea peste cantitate
Pe masura ce cresteti consumul de legume, proteine si grasimi sanatoase, micsorati portiile de mancare bogate in carbohidrati. Chiar daca restaurantul dvs. favorit practica portii imense de mancare nu inseamna ca trebuie sa mancati tot. 100 grame de cartofi sau orez reprezinta standardul unei portii.
6. Alegeti Brunul in loc de Alb
Optati pentru orez brun in loc de orez alb, si paine integrala in loc de paine alba. De asemenea, alegeti cerealele intergrale. Unele persoane gasesc ca o „dieta fara Alb-uri” este o cale usoara de a reduce carbohidratii – fara cartofi, orez alb, zahar alb, sau faina alba.