Foarte multe persoane renunþã la cafea în favoarea ceaiului verde. Dar cât este el de sãnãtos?
Conform mai multor studii medicale ºi ºtiinþifice, persoanele care consumã în mod constant ceai verde sunt mai puþin predispuse la boli cardiace ºi cancer. Ba chiar acesta ajuta la slãbit. În anul 1994 Jurnalul Institutului Naþional de cancer a publicat rezultatele unui studiu epidemiologic, care indicã faptul cã, consumul de ceai verde a redus riscul de cancer esofagian la bãrbaþii ºi femeile din China cu 60%.
Majoritatea studiilor s-au realizat pe populaþia din Japonia ºi pe cea din China. În aceste þãri oamenii bea ceai verde de mai multe ori pe zi. Chinezii au ºtiut despre beneficiile medicale ale acestui ceai încã din timpuri strãvechi. Îl foloseau pentru a trata durerile de cap ºi depresiile.
În cartea sa ”Ceaiul verde: Secretul natural, pentru o viaþã sãnãtoasã”, susþine cã în China ceaiul verde este folosit ca medicament, de acum 4000 de ani.
Comparativ cu alte tipuri de ceai, ceaiul verde conþine cele mai înalte niveluri de polifenoli- antioxidan?i ale cãror principalã ac?iune este prevenirea formãrii radicalilor liberi, luptând împotriva îmbãtrânirii pielii. Totodatã aceºtia previn apariþia cancerului.
Studiile aratã cã douã cãni de ceai verde pe zi sunt suficiente. Este bine de ºtiut faptul cã, ceaiul verde japonez decofeinizat nu are aceleaºi beneficii.
Pentru japonezi ceremonia ceaiului este foarte importantã. Ceaiul verde sau “roua preþioasã lichidã”- aºa cum o mai numesc ei, este preparat de cãtre o persoanã iniþiatã ºi servit unui grup mic de persoane. Spre deosebire de ei, nouã ne ia doar 2 minute pentru a prepara ceaiul.
Un factor important este ºi calitatea ceaiului. Foarte multe produse ambalate ºi prezentate drept ceai verde nu sunt de fapt produse de calitate. Totul depinde de pãrþile din plantã utilizate ºi de modul în care au fost prelucrate.