Cautarea unui loc de munca ar putea fi frustranta, dar o parte din aceasta frustrare este cauzata de gasirea sfaturilor potrivite de urmat. Toata lumea pare sa aiba o idee diferita despre ceea ce un solicitant al unui loc de munca ar trebui sau nu ar trebui sa faca pentru a fi angajat.
Deoarece concurenta pentru locurile de munca este rigida, gasirea de sfaturi care sa va ajute sa obtineti si sa treceti de un interviu sau sa va perfectionati CV-ul este o necesitate. Cu toate acestea, sfaturile proaste pot face mai mult rau decat bine si ar putea chiar sa-ti strice reputatia fata de alti intervievatori.
1. Personalizati-va CV-ul pentru fiecare postare
Multe resurse vorbesc despre personalizarea listei dvs. inainte de completarea CV-ului. Acest lucru necesita mult timp pentru investitii si este posibil sa nu dea rezultatele dorite. Recomand intotdeauna candidatilor sa-si personalizeze CV-urile in functie de tipul de post si nu pentru fiecare postare. Multe locuri de munca folosesc acelasi tip de descriptori pentru postarile lor, astfel incat economisiti timp prin gruparea personalizarii dvs. in functie de tipurile de joburi. – Kelly Loudermilk, BuildHR, Inc.
2. Adaugati fotografii in CV-ul dvs.
Cine v-a spus sa va puneti poza in CV v-a facut un serviciu. Nu pierdeti spatiu pe o imagine; este pe profilul dvs. online. Concentrati CV-ul pe substanta realizarilor voastre. Recrutorii si managerii de angajare citesc de fapt CV-uri care sar generalizarile si spun o poveste, asa ca asigurati-va ca a voastra spune povestea calatoriei in cariera si evidentiaza ceea ce ati obtinut pe parcurs. – Jennifer Marszalek
3. Concentrati-va pe explicarea oricaror lipsuri de angajare
Solicitantilor de locuri de munca li se spune de obicei sa fie pregatiti sa explice „lacunele din CV-ul lor”, deoarece angajatorii fac presupuneri. Dar oamenii pot fi someri din motive care nu le pot controla (concedieri, probleme medicale etc.) care nu au nicio legatura cu abilitatile lor. Solicitantii de locuri de munca ar trebui sa foloseasca un format de CV functional, nu cronologic, astfel incat sa poata evidentia experienta si abilitatile lor, decat cronologia. – Regina W. Romeo, CPS HR Consulting
Lasa comentariul tau mai jos: