Rezumat:
Mai multe studii stiintifice arata ca un regim fara carne ne creste speranta de viata, previne riscul aparitiei cancerului si bolilor cardiovasculare.
Nutritionistul Arnaud Cocaul listeaza numeroasele beneficii aduse de un regim fara carne.
Persoanele care aleg sa scoata carnea din alimentatie se expun la anumite carente?
Nu. Insasi industria carnii este pe cale sa schimbe acest discurs spunand ca cel mai bne este sa consumam mai putina carne insa ca aceasta sa fie de calitate. A spune ca privandu-te de carne este nociv pentru sanatate este deci un lucru abuziv. Putem foarte bine sa fim vegetarieni, adica sa nu consumam carne si peste si sa nu avem nicio lipsa pe plan nutritional. Cel mai important este sa mancam echilibrat pentru a beneficia de toti nutrientii regasiti in proteinele vegetale.
Putem trai mai sanatos daca suntem vegetarieni?
Daca este sa dam crezare celor mai recente studii realizate pe aceasta tema, raspunsul la intrebare este Da. De altfel, persoanele care adopta un regim vegetarian din motive de sanatate sunt in general mai stimulate in a adopta un stil de viata mai sanatos: renunta la fumat, consuma mai multe fructe, fac sport…
Consumul de carne rosie, chiar si in cantitati mici poate fi nefast pentru sanatate
Provenienta geografica a pacientului este o caracteristica importanta de luat in seama. In schimb, se stie ca un aport excesiv de carne (peste 500g de carne saptamanal) se dovedeste a fi nefast pentru sanatate. Daca punem un obiect din fier in apa acesta va rugini. Corpul uman, care este compus in mare parte din apa va “rugini” intr-un fel daca va primi o cantitate prea mare de carne rosie. Acest fenomen poarta numele de stres oxidativ al celulelor.
Exista si o problema cu acizii grasi saturati, care se regasesc intr-un numar destul de mare in carne. Insa, este in special vorba de numarul de portii. Cel mai adesea, oamenii fac asocieri nepotrivite. Spre exemplu, numerosi sunt cei care consuma carne de viata cu cartofi prajiti in timp ce mai sanatos ar fi sa opteze pentru fasole verde.