Condimentele: mici trucuri pentru diete reusite
In orice cura de slabire, mai ales in dietele de lunga durata, este foarte important sa folositi toate resursele care va stau la dispozitie pentru a obtine feluri de mancare savuroase, dar care sa respecte, in acelasi timp, prescriptiile dietei. Pentru aceasta, o gama larga de mirodenii si condimente va sta la dispozitie. Acestea pot transforma un fel de mancare neinteresant si nu foarte gustos intr-unul chiar bun, care sa va faca sa uitati de frustrarea generata de faptul ca urmati un regim alimentar prestabilit. Condimentele sunt, de fapt, niste unelte nepretuite care va pot ajuta foarte mult in lupta cu kilogramele in exces. Ele va dau cale libera imaginatiei, putandu-le combina si asorta in felurite moduri, dupa gust.
Iata, mai jos, cateva dintre cele mai folosite condimente:
- Cimbrul: planta mediteraneeana la origine, cimbrul este folosit atat pentru mancarurile de legume (merge foarte bine cu rosii si usturoi) cat si pentru fripturi. Ajuta atat digestia cat si sistemul imunitar, deci folositi-l cu incredere.
- Oregano: venit tot pe filiera mediteraneeana in Romania (se gaseste totusi si in Asia), oregano este un antioxidant natural care merge de minune atat ca mirodenie pentru fripturi cat si pentru salate.
- Busuiocul: mediteraneean din nou! Busuiocul este foarte apreciat si folosit de bucatari din toata lumea, fiind insa ‘la el acasa’ in tari ca Italia sau Grecia. Merge de minune cu rosii (fie in salate, fie in sosuri de rosii). Tineti cont totusi de faptul ca busuiocul stimuleaza pofta de mancare!
- Maghiranul: originar din Egipt, este recomandat persoanelor supraponderale, datorita faptului ca accelereaza digestia (si metabolismul), protejeaza sistemul imunitar si, in plus, are efect diuretic.
- Piperul: stimuleaza deopotriva pofta de mancare, digestia si arderea grasimilor. Este un condiment foarte popular (si sanatos, in acelasi timp) pentru orice tip de preparat culinar: sosuri, salate, diverse mancaruri, fripturi.