Factori care afecteaza Rata Metabolica de Baza
Rata Metabolica de Baza este cerinta calorica minima necesara pentru a mentine toate functiile fiziologice interne in repaos total. Este cantitatea de energie pe care corpul dumneavoastra ar arde-o daca ati dormi toata ziua (24 ore).
Factori care afecteaza BMR-ul:
Compozitia corpului (Raportul Muschi-Grasime) – Compozitia corpului este un factor important care determina rata metabolismului. Compozitia corpului reprezinta diferenta dintre tesutul slab in comparatie cu tesutul gras. Este un fapt stiut ca muschii ard mai multe calorii decat tesuturile grase, chiar si in repaos. Tesutul muscular este de 8 ori mai activ din punct de vedere metabolic decat grasimea. Un procent mai mare de tesut slab (muschi) are ca rezultat un metabolism mai ridicat in comparatie cu persoanele cu aceeasi greutate dar care au un procent mai scazut de muschi.
Interesant este faptul ca persoanele mai grase vor arde aceeasi cantitate de calorii in timpul exercitiilor fizice, cu diferenta ca cei cu mai mult tesut slab in compozitia corpului vor arde mai multe calorii in timp ce se afla in repaos.
Varsta – Tineretea inseamna si o Rata Metabolica de Baza mai ridicata. Pe masura ce imbatranim, cerintele calorice scad. In medie scad cu 2% la fiecare decada. Dupa varsta de 30 de ani tesutul slab din compozitia corpului scade iar tesutul gras creste, cu toate ca asta se datoreaza in principal schimbarilor hormonale. Declinul ratei metabolice poate fi atribuit insa si schimbarilor din stilul de viata, un aspect pe care putem sa il controlam. Interesant de notat este faptul ca exercitiile regulate practicate la maturitate vor incetini ritmul in care se pierde tesutul slab si ajuta la mentinerea unui metabolism optim.
Marimea corpului si greutatea – Cu cat greutatea este mai mare, cu atat mai activ este metabolismul. Greutatea in plus va provoaca corpul sa lucreze mai intens doar pentru a se putea mentine in repaos. De aceea este aproape intotdeauna mai usor sa slabesti la inceputul unei diete si mai greu pe parcurs. Atunci cand o persoana este supraponderala, metabolismul acesteia este deja foarte ridicat, astfel ca orice scadere in cantitea de calorii consumata va avea ca rezultat imediat o scadere in greutate. Apoi, dupa ce pierzi cantitati semnificative din grasimea corporala si din masa musculara corpul va avea nevoie de mai putine calorii pentru a se sustine. Asa se explica de ce este atat de usor sa pui la loc kg dupa ce ai muncit pentru a le da jos.
Dietele, postul si infometarea – Toate acestea au ca rezultat o BMR scazuta. Atunci cand cantitatea de calorii consumata este prea mica, metabolismul incetineste. Corpul dumneavoastra incetineste pentru a se putea adapta la consumul mic de calorii, pentru a putea functiona cu mai putin combustibil. Mai mult, corpul incepe sa pastreze orice calorie pe care o mananci si sa o depuna sub forma de grasime. De aceea cei care tin diete stricte pentru o anumita perioada incep sa se ingrase la loc dupa ce incep sa manance normal.
Vremea sau temperatura ambianta – atat caldura cat si frigul cresc BMR. Cand ne este foarte frig, tremuram. Tremuratul arde multa energie datorita contractiei si relaxarii constante a celulelor muschilor care incearca sa produca caldura pentru a mentine temperatura corpului. Atunci cand ne este foarte cald, ardem mai multa energie prin procesul de transpiratie.
Stresul – hormonii provocati de stres cresc BMR-ul. Stresul si anxietatea pot cauza o crestere rapida in consumul energiei. Atunci cand o persoana este foarte alertata, hormonii stresului circula prin sange si comunica cu celulele pentru a atenta la rezervele de energie pentru a asigura mai multa energie in caz ca va fi nevoie.
Hormonul tiroidian tiroxina – acesta regleaza rata metabolica de baza. Persoanele cu o glanda tiroida mai lenesa tind sa fie mai lente si supraponderale.
Sexul – in general, barbatii au un metabolism mai rapid pentru ca tind sa fie mai masivi si sa aiba mai putina grasime corporala.
Dezvoltarea – copii si femeile insarcinate au o BMR mai ridicata.
Febra – febra poate creste BMR.
Deci, ce factori putem controla? Construiti-va o masa musculara. Cei care au mai multi muschi ard mai multe calorii doar stand jos sau dormind fata de cei care au mai multa grasime in organism.
Evitati dietele stricte. Corpul dumneavoastra isi incetineste ritmul pentru a se putea adapta la consumul scazut de calorii.