Ghidul investitorului – Ce este Bursa

Bursa este denumirea generica a locului sau institutiei unde se cumpara si se vand instrumente financiare sau marfuri.

Bursele pot fi de mai multe tipuri, in functie de natura tranzactiilor desfasurate: 

  • Bursa de marfuri
  • Bursa de  Valori Bucuresti
  • Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu.

La Bursa de Marfuri se vand si se cumpara materii prime: lemn, petrol, carbune, fier, ciment, etc. La Bursa de Valori Bucuresti se vand si se cumpara actiuni cum ar fi: actiuni la fondul proprietatea, actiuni SNP Petrom, actiuni Sif etc. sau obligatiuni cum ar fi obligatiuni BERD sau obligatiuni municipale (ale unor orase din Romania). La Bursa de la Sibiu se pot tranzactiona instrumente financiare derivate.

bursa

In trecut, toate bursele aveau o camera speciala denumita ring, in care actiunile se vindeau si se cumparau asemeni unei licitatii cu strigare. Actualmente toate tranzactiile se desfasoara doar electronic prin intermediul internetului.

De multe ori, in special in presa sau mass-media termenul bursa este folosit si ca o referinta generica asupra mersului actiunilor. De multe ori auzim la televizor: „Bursa a crescut cu x%” sau „Bursa a scazut cu y%”. In acest caz termenul bursa este folosit ca substituent pentru indicii bursieri. Indicii Bursieri sunt de fapt o medie a tuturor actiunilor listate pe piata respectiva. Deci daca veti auzi vreodata expresia „Bursa din Romania a crescut cu 2%” asta inseamna ca media pretului actiunilor din Romania a crescut cu 2%.

Citeste si:  Optiunile pe care le ai atunci cand iti cauti o locuinta in Bucuresti

Salvează