Cum sa slabesti rapid – 4 principii de baza

Cum sa slabesti rapid – 4 principii de bazaContinuam cu seria de articole din ghidul despre cum sa slabesti rapid dar sanatos.

Pasul 1: Setati-va corect telurile pentru slabit

Defineste in mintea ta ce inseamna sa slabesti rapid. Vrei sa pierzi 5 kg intr-o saptamana, 10 kg intr-o luna? Care este scopul tau? Scrie acest tel pe o foaie de hartie si asigura-te ca e facut in formatul acesta:

  • Specific:  Vreau sa pierd greutatea pana la sfarsitul anului
  • Masurabil: Vreau sa pierd 10 kg
  • Realizabil: Este posibil sa pierd 10 kg pana la sfarsitul anului tinand cont ca greutatea maxima pe care o poti pierde in siguranta intr-o saptamana este de 1 – 1.5 kg?
  • Realistic: Esti dispus sa faci acest efort? Sa pierzi rapid in greutate nu e un lucru usor, si ar putea sa necesite ceva sacrificiu. Esti pregatit sa iti schimbi stilul de viata, obiceiurile, felul in care mananci, felul in care te antrenezi si sa intri pe drumul pentru a slabi rapid?
  • Oportun: Daca ai 90 de kilograme si vrei sa pierzi 20 intr-o luna pentru ca ai o nunta sau un eveniment special atunci nu este posibil. Asigurate ca telurile tale sunt relizabile si rezonabile.
Citeste si:  Intelegerea metabolismului

Pasul 2: Decide cum vei aborda acest scop pentru a pierde in greutate

Trebuie sa te decizi cum vei aborda tot acest proces de slabire. Vei urma o dieta comerciala si un program de exercitii sau vei face un polan si iti vei definii reperele? Nu suntem impotriva dietelor comerciale sau programelor de slabit care folosesc principia sanatoase dar in zilele astea e mai greu sa gasesti un astfel de program. Este important sa iti alegi un program sis a ramai cu el pentru o perioada rezonabila de timp (2 – 3 saptamani) decat sa te muti de la o dieta la alta.

Pasul 3: Afla cate calorii consumi in medie pe zi

Pentru a slabi rapid trebuie sa stii cate calorii sa consumi pe zi pentru a putea pierde greutatea in perioada de timp pe care ai ales-o. Este important sa iti analizezi obiceiurile actuale de mancat si sa calculezi cate calorii consumi in medie pe zi. Deci inainte de a incepe o dieta tine un jurnal pentru o saptamana si calculeaza cantitatea de calorii pe care o consumi. De asemenea poti incepe si un jurnal pentru exercitii pentru a tine evidenta caloriilor pe care le consumi in timpul exercitiilor.

Pasul 4: Calculeaza cate calorii trebuie sa consumi pentru a slabi rapid

Cand ai aflat media caloriilor pe care le consumi si cate calorii dai afara este mai usor sa calculezi cate calorii ai nevoie pentru a pierde in greutate. Altfel spus sa pierzi in greutate inseamna sa folosesti mai multe calorii decat consumi. Poti sa faici asta fie prin reducerea numarului de calorii pe care le consumi sau fie prin cresterea numarului de calorii pe care le arzi (prin exercitii) sau poti sa le faci pe amandoua.
In termini simpli 0.5 kg de grasime inseamna 3500kcal. Deci pentru a pierde 0.5 kg pe saptamana tebuie sa consumi cu 500kcal pe zi mai putin. In general este recomandat sa nu pierzi mai mult de 2 – 2.5 kg pe saptamana.

Sa demonstram printr-un exemplu:

Sa presupunem ca consumi 3000kcal pe zi dar tu ai nevoie de 2000kcal deci 1000kcal sunt in plus ceea ce te face sa pui in greutate.

Ce trebuie sa faci pentru inceput este sa consumi doar 2000kcal pentru a fii in echilibru si sa nu mai iei in greutate.

Daca vrei sa slabesti rapid atunci trebuie sa consumi mai putin de 2000kcal pe zi.

Lucreaza la dieta ta pentru a fi in gama de 1500kcal pe zi si vei pierde in medie 0.5 kg pe saptamana (dupa cum am mentionat mai sus tine mine nu vei perde doar grasime).

Daca vrei sa slabesti mai rapid atunci reduce numarul caloriilor pe pare le consumi pe zi dar sa nu scazi sub limita de 1000kcal consumate pe zi pentru ca NU este sanatos.