Cum alegi angrenajele potrivite pentru aplicatia ta?

angrenajeGasite intr-o mare varietate de masini – de la transportoare, suflante si pompe de combustibil, pana la lifturi, masini de extragere si concasoare de roci – angrenajele conecteaza doi arbori rotativi pentru a modifica viteza, cuplul si unghiul unui sistem. Atunci cand un pinion este utilizat cu o cremaliera, acesta transforma miscarea rotativa in miscare liniara.

Tipuri de angrenaje

Tipul de angrenaj este determinat de forma dintilor si de directia de miscare pe care angrenajul o transmite. Cele mai simple tipuri de angrenaj, rotile dintate si cremalierele, au dinti taiati paraleli, care functioneaza bine pentru aplicatii cu sarcina moderata, cu viteza moderata sau pentru aplicatii cu viteza mare, in care zgomotul si vibratiile nu sunt o problema.

Combina doua angrenaje de dimensiuni diferite pentru a schimba viteza si cuplul in ansamblul tau sau combina un pinion cilindric si o cremaliera pentru a transforma miscarea rotativa in miscare liniara. Pe https://www.allindustrialfv.ro/catalog/angrenaje-81 gasesti angrenaje de cea mai buna calitate, intr-o gama variata, astfel incat sa alegi cu usurinta produsele potrivite pentru aplicatia ta.

Pentru o functionare lina si silentioasa la viteze mari sub sarcini grele, sunt recomandate rotile dintate elicoidale cu dinti curbati care se cupleaza treptat si raman in contact mai mult decat dintii drepti. Deoarece dintii curbati creeaza sarcini de impingere (sarcini care sunt paralele cu arborele), sistemele cu angrenaje elicoidale necesita adesea rulmenti de impingere pentru a preveni uzura din nealiniere.

Citeste si:  Factura online sau tipizata?

Grupurile conice au dinti drepti si un profil conic pentru transmiterea miscarii la unghi drept, fara a modifica viteza sau cuplul arborelui. Sunt mai eficiente decat grupurile in spirala, ceea ce inseamna ca necesita mai putina putere pentru a face aceeasi munca; cu toate acestea, sunt mai zgomotoase atunci cand ruleaza la viteze mari si sub sarcini grele.

Sfaturi pentru alegerea angrenajelor

Fiecare tip de angrenaj ofera avantaje unice pe baza geometriei angrenajului si a caracteristicilor sale. Pentru a gasi stilul adecvat de angrenaj pentru o aplicatie, prima consideratie trebuie sa fie ce tip de angrenaj se va potrivi cu orientarea arborelui sistemului. Posibilitatile sunt:

  • Axe paralele
  • Axe intersectate
  • Axe nonparalele si neintersectante

Deoarece fiecare solutie va fi intotdeauna specifica aplicatiei, trebuie stabilite urmatoarele informatii:

  • Raportul RPM / Angrenaj
  • Cerinte privind sarcina / cuplul / ciclul de functionare
  • Mediul in care va functiona
  • Restrictii privind carcasa
  • Pretul tinta

Cel mai indicat este sa apelezi la specialisti pentru alegerea produselor potrivite aplicatiei tale. Este important sa oferi toate informatiile legate de echipamentul tau. Odata ce specialistii inteleg pe deplin care sunt nevoile tale, iti pot oferi o solutie adecvata care se bazeaza pe parametrii specifici ai aplicatiei. Este important sa retii ca angrenajele elicoidale sunt cele mai utilizate datorita gamei largi de configuratii dentare disponibile si a flexibilitatii acestora pentru a fi aplicate la multe mecanisme. De exemplu, doua roti dintate pot fi plasate intr-un mecanism cu arbore paralel permitand transmiterea miscarii si inversarea directiei sau un pinion se poate combina cu o cremaliera transformand astfel miscarea rotativa in miscare liniara si, in cele din urma, o roata dintata poate face parte dintr-un mecanism cu angrenaj planetar in care se va combina cu un angrenaj intern, de unde va rezulta un accelerator de viteza sau reductor.