conturi in euro

Cu AI, o cautare Google are doua viteze

Pe masura ce Google avanseaza cu inteligenta artificiala in motorul sau de cautare, se creeaza un decalaj functional intre teritorii, cu Europa in frunte.

IA transforma cautarea Google… dar nu pentru toata lumea

Pe masura ce numarul experimentelor creste, se contureaza o forma de fragmentare teritoriala. In frunte se afla Europa, care a fost in mare parte lasata deoparte pentru moment, intr-un context in care reglementarea reprezinta un obstacol.

Pe teren, doar 9 tari au acces oficial la „AI Overviews”. Aceasta functie utilizeaza modele Gemini pentru a afisa rezumate ale IA ca raspuns la anumite interogari.

Ca o extensie a acestui serviciu, Google ofera o experienta aprofundata numita „AI insights and much more”. Acesta a fost cunoscut anterior ca SGE (Search Generative Experience). Aceasta se bazeaza pe un „mod AI” introdus in martie. Acesta adauga o dimensiune conversationala la AI Insights, bazata pe rationament si cautare „aprofundata” (segmentarea in subinterogari efectuate in paralel).

Google a inceput sa implementeze acest mod AI in afara Search Labs, dar numai in Statele Unite, in limba engleza, pentru utilizatorii cu varsta de peste 18 ani. Experienta „AI insights and more” este disponibila pe scara mai larga, dar nu in Europa, unde Search Labs nu este accesibil.

Citeste si:  Motive pentru care oricine poate învăța cu Arduino

Bariera Search Labs in Europa

In timp ce accesul la Search Labs ramane restrictionat, modul AI este extins. Acesta include o optiune Deep Search conceputa pentru a „industrializa” cautarea aprofundata prin gestionarea a „sute” de interogari.

O alta extindere planificata a modului AI este un mecanism de cautare conversationala „live”, dupa modelul Google Lens. Implementarea urmeaza sa inceapa in aceasta vara. Acesta isi are radacinile in initiativa Project Astra, dezvaluita in urma cu un an cu o demonstratie pe ochelari conectati.

Fructele Project Astra ajung si pe Vertex AI, in API-ul Live. Si in aplicatia Gemini, pe iOS si Android. Ni se promite integrarea cu serviciile Google (Maps pentru a sugera rute, Calendar pentru a crea evenimente, Tasks pentru a face liste de sarcini etc.).

Modul AI va ingloba, de asemenea, capabilitati agentiale. Google ofera o idee in acest sens in Search Labs, pentru a ajuta la cumpararea de bilete si rezervarea de restaurante (Ticketmaster si StubHub sunt in circuit). In fundal, o alta initiativa prezentata anul trecut: Project Mariner. Un concurent al OpenAI Operator si Anthropic Computer Use, scopul sau este de a proiecta agenti capabili sa utilizeze in special browserele web.

Initial, Project Mariner functiona doar intr-un tab activ. Acum este capabil sa ruleze pe VM-uri, cu administrare centralizata si „pana la 10 sarcini simultane”. Il puteti incerca in SUA ca parte a noului pachet Google AI Ultra (249,99 $/luna).

Citeste si:  Top 3 coduri de trisat la shootere cel mai frecvent utilizate

O alta caracteristica care va aparea in aceasta vara este capacitatea de a personaliza rezultatele in functie de istoricul de navigare. Precum si aplicatiile Google (incepand cu Gmail). De asemenea, este prevazuta o componenta de vizualizare a datelor, initial pentru interogari legate de sport si finante. Pe termen mai lung, Google intentioneaza sa creeze un instrument automat de cumparaturi. O componenta este testata in Search Labs, sub forma unei cabinete de proba virtuale.

Sursa: https://www.silicon.fr/Thematique/data-ia-1372/Breves/ia-google-search-vitesses-481217.htm

Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.