Anul nou 2018 – 1 ianuarie

Ziua de 1 Ianuarie 2018 in calendarul ortodox – luni

Dupa incheierea anului calendaristic se sarbatoreste Taierea imprejur cea dupa trup a Domnului nostru Iisus Hristos, obicei invatat de la Sfintii Parinti. Pentru a inlatura randuiala Legii Vechi si pentru a pune in loc taierea imprejur cea dupa Duh, cea nefacuta de mana Domnul nostru Iisus a primit aceasta, asadar aceasta zi se sarbatoreste ca pe un praznic imparatesc.

Dupa 8 zile de la nasterea Lui, a fost dus de Fecioara Maria si de Iosif, in locul in care conform obiceiului, iudeii se taiau imprejur. I s-a dat numele Isus, nume pe care ingerul Gavriil l-a adus din ceruri inainte de zamislirea Sa in pantecele Fecioarei Maria.

In aceeasi zi se face si pomenirea Sfantului Mucenic Teodot, Sfantului Grigorie Nazianzul, tatal Sfantului Grigorie Teologul si a parintelui Sfant Vasile cel Mare arhiepiscopul Cezareei Capadociei. Parintele Vasile cel Mare a trait pe vremea imparatului Valens, atunci cand Biserica era prigonita de necredinciosul Arie.

Sfantul Vasile a aparat din rasputeri credinta si l-a mustrat pe imparatul Valens cand acesta a picat prada ereziei lui Arie. Mama Sfantului Vasile se numea Emilia si era din Capadocia, iar tatal se numea Vasile si era din Pont. Sfantul Vasile invatase toate stiintele si toata filosofia din acea vreme, a fost sfintit arhiereu al Arhiepiscopiei din Cezareea Capadociei.

Citeste si:  Tot ce trebuie să știi despre acoperișul tău

Ca arhiereu a dus lupte grele pentru buna tocmire a obiceiurilor, a judecat credintele gresite ale ereticilor, a purtat vorba lui Hristos si a invatat pe toti. Nimeni nu a putut sa se impotriveasca intelepciunii si tariei in credinta a sfantului. In asezamantul sau numit Vasiliada a ajutat pe bolnavi, pe saraci si pe batrani pana in anul 379 cand a plecat dintre cei vii. Nu implinise inca 50 de ani cand a trecut in nefiinta.

Traditii si obiceiuri de anul nou

Obiceiurile si superstitiile de Anul Nou sunt diferite in functie de regiune si de tara. Cu trecerea timpului unele dintre ele au fost modernizate, in timp ce altele au fost ignorate sau chiar uitate de catre tineri.

In prima zi a anului este sarbatorit Sfantul Vasile supranumit si „pazitor de duhuri rele”.

Unul dintre obiceiurile pagane este „Colindul cu Vasilica”, unii tineri colinda cu o capatana de porc impodobita cu margele si panglici, iar la sfarsitul colindatului ceata de feciori tineri se aduna la o carciuma pentru a petrece.

Pe 1 ianuarie copii colinda cu Sorcova din usa in usa dar in special pe la cunoscuti. Sorcova este un inlocuitor al divinitatii fitomorfe invocata de copii pentru a da oamenilor care au fost colindati viata lunga, prosperitate si sanatate.

O traditie populara este aceea care spune ca de Anul Nou oamenii trebuie sa aiba un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul.

Citeste si:  Tablouri potrivite pentru un living

Conform traditiei populare fetele nemaritate in ajunul Anului Nou trebuie a puna un fir de busuioc intr-un vas cu apa, o crenguta de mar si un ban pentru a visa alesul cu care urmeaza sa isi intemeieze o familie.

Conform traditiei in noaptea dintre ani este bine sa se consume peste, pentru a ne asigura o trecere lina si usoara in anul ce urmeaza.

Despre 1 ianuarie si anul nou

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează