24 ianuarie – ziua unirii

24 ianuarie

Ziua Unirii in 2018 pica in ziua de miercuri.

Ziua a douazeci si patra a lunii Ianuarie marcheaza pomenirea preacuvioasei maci Xenia. Maica Xenia, din marea cetate a Romei s-a nascut in neam cinstit si ravnitor. Aceasta a fugit in noaptea nunti sale impreuna cu doua slujitoare tinere si a calatorit catre Alexandria pentru a se calugarii sub indemnarea ieromonahului Pavel.

Maica Xenia s-a asezat in cetatea Milassa din Careia unde s-a nevoit si a dovedit jertfa si parasire a poftelor lumesti. In acest loc i s-a ivit maicii Xenia o cruce de stele cu o cununa data de Dumnezeu fericitei pentru postul sau indelungat si uitarea de sine.

Sfintii Mucenici Pavel, Pavsirie si Teodotion sunt sarbatoriti in aceeasi zi. Cei trei sfinti au trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian in Cleopatrida. Frati dupa trup, doi dintre cei trei Pavel si Pavsirie au imbratisat de tineri viata monahiceasca insa au fost capturati la varsta de treizeci si sapte si douazeci si cinci de ani. Auzind de acestia fratele cel mic, Teodotion care traise printre talhari a venit sa ii vada si sa ii sarute pe acestia. Vazandu-si fratii insa, dorul de Dumnezeu a pus stapanire pe dansul si a marturisit ca este crestin, atacand carmuitorul Adrian, tiranul din Cleopatrida. Toti trei sfintii mucenici si-au gasit sfarsitul ca adevarati crestini.

Citeste si:  Intre casele noi la cheie si locuintele in imobile vechi

Sfantul Mucenic Vavila din Sicilia si ucenicii sai Timotei si Agapie sunt si ei sarbatoriti la aceeasi data. Nascut in familie de bun neam, de iubitori de Dumnezeu, sfantul mucenic Vavla si-a impartit averea la saraci orfani si vaduve si s-a retras in munte impreuna cu cei doi mucenici ai sai. Au fost prinsi si chinuiti, aruncati in foc insa focul nu le-a vatamat trupurile iar acestia au fost ingropati in cetatea Siciliei.

Preacuviosul parinte Macedonie, serbat pe 24 ianuarie s-a nevoit 45 de ani in linistea muntilor, fara cort sau coliba, stand prin crapaturi de stanci. Dupa ce s-a intors printre credinciosi a primit darul minunilor izgonind demoni si vindecand.

Sfanta Xenia de la Saint-Petersburg. Sfanta Xenia, nebuna intru Hristos a trait in secolul 18, in Petersburg, sotie a unui ofiter de armata care a lasat-o brusc vaduva la varsta de 26 de ani. Pierzandu-si interesul pentru cele lumesti, sfanta Xenia a decis sa urmeze calea nebuniei pentru Hristos, imbracand hainele sotului ei, cerand sa fie numita Andrei si sustinand ca ea a murit, nu sotul sau. A daruit casa si averile si s-a petrecut viata in insulta si batjocora din cauza comportamentului sau. Banii primiti din cersit ii folosea pentru a ajuta saracii. Sfanta Xenia se spune ca nu dormea, ci isi petrecea fiecare noapte in rugaciune. Astazi exista o capela pentru mormantul sfintei care a devenit loc de pelerinaj.

Citeste si:  Adormirea Maicii Domnului

Ziua de 24 ianuarie reprezinta si ziua unirii Tarii Romanesti cu Moldova, in anul 1859.

Despre 24 ianuarie – ziua unirii

Salvează