Tulburarile de atentie, ADHD

Annoyed, bored, tired, woman, funny looking studentTulburarea de atentie, sau ADHD, este in general considerata ca o tulburare a copilariei, dar simptomele sale afecteaza in mod regulat si adultii. Adultii pot avea oricare dintre cele trei tipuri de ADHD – tip neatent, de tip hiperactivitate-impulsiv sau o combinatie a celor doua – dar de cele mai multe ori adultii au tendinta de a afisa simptome de ADHD de tip neatent. Adultii sunt, in general tratati cu o combinatie de psihoterapie si medicatie.

Notiuni de baza despre tulburarile de atentie

ADHD este in general diagnosticat la copii si poate continua la varsta maturitatii. Exista momente cand un adult are tulburare de sanatate mintala de ADHD, dar care niciodata nu a fost diagnosticat. Potrivit HelpGuide.org, aceasta persoana a fost etichetata de catre profesori si parinti ca un visator, un scandalagiu, sau un elev prost. De asemenea, multi adulti care nu au primit un diagnostic de ADHD cand erau copii, sunt in masura sa compenseze pentru simptomele lor, dar pe masura ce responsabilitatile lor de viata cresc, cu locul de munca, familie si o casa, simptomele de ADHD incep sa puna stapanire pe ei.

Citeste si:  Daca nu am avut varicela cand am fost copil, pot lua infectia acum cand sunt adult?

ADHD la adulti se poate manifesta foarte diferit decat o face la copii. Potrivit HelpGuide.org, simptomele ADHD la un adult ar putea include probleme de atentie, incapacitatea de a ramane concentrat, detalii care ii scapa, devine usor de distras, incapacitatea de a organiza, tendinta de a amana, intarzierea, uitarea, probleme de pornire sau de finisare proiecte, intreruperea altor persoane, slaba stapanire de sine, neliniste, tendinta de a-si asuma riscuri, emotie, pofta si tendinte de dependenta. Adultii cu ADHD pot afisa, de asemenea, dificultati emotionale legate de tulburarea lor, inclusiv un sentiment de neputinta, incapacitatea de a face fata cu frustrarile, devenind usor iritati, cu temperament exploziv si stima de sine scazuta.

Consideratii ADHD

ADHD poate pune presiune asupra relatiilor din cauza slabelor abilitati de a asculta, lipsa de atentie si uitare. ADHD netratat poate duce la mancatul compulsiv, abuz de substante, anxietate, stres cronic, tensiune si stima de sine scazuta. Persoanele cu tulburare pot uita programarile la doctor, ignora instructiunile medicale si uita sa-si ia medicamentele necesare. Problemele de munca si financiare pot rezulta cu ADHD la unii adulti. Acesti adulti pot avea probleme cu regulile, termene si programe asociate cu locurile de munca, contribuind la pierderea locului de munca. De asemenea, ADHD poate ingreuna capacitatea de a gestiona corect finantele, persoana poate pierde facturi, uita sa plateasca facturile si cheltuie bani impulsiv.

Citeste si:  Ce este Balantidioza, cum se trateaza aceasta si care sunt cauzele?

Medicamente

Potrivit MayoClinic.com, stimulentele, cum ar fi Ritalin si Adderall, sunt cel mai frecvent utilizate pentru tratamentul ADHD, ele stabilizand chimicalele cerebrale care actioneaza asupra starii de spirit. Atomoxetinele si antidepresivele sunt de asemenea folosite in tratament, dar sunt in general folosite doar pentru o persoana care nu poate lua stimulente din cauza unor probleme de sanatate, sau un istoric de abuz de substante.

Solutii / prevenirea tulburarilor de atentie

Medicamentele care sunt folosite in tratamentul ADHD adult sunt, in general, mult mai eficiente atunci cand sunt utilizate in combinatie cu consilierea psihologica sau antrenamentul comportamental. Aceste optiuni pot oferi adultilor educatie si intelegere a sindromului ADHD, si ii vor ajuta sa puna experienta lor de viata si comportamentul in perspectiva generala. De asemenea, prin consiliere, adultii vor invata tehnici si abilitati care ii vor ajuta sa reuseasca cu ADHD, pentru ca medicamentele nu pot face singure asta.