Implanturi dentare. Tipuri și istorie

tipuri de implanturi dentareImplantul dentar este cea mai eficienta si cea mai sanatoasa modalitate prin care se poate restaura o portiune dentara pierduta. Astazi, exista o multime de solutii in implantologie si rata de succes este aproape de 100%. Nu acelasi lucru se poate spune despre trecut, cand implanturile dentare au trecut prin perioade mai mult sau mai putin eficiente.

Conform celor de la draristide.ro, implantul dentar dateaza de cateva mii de ani, insa implantologia veche descoperita la egipteni, chinezi si mayasi, era mult diferita de cea moderna.

Istoria implantului dentar. Cand s-au hotarat oamenii sa isi inlocuiasca dintii?

Se pare ca primele incercari de inlocuire a dintilor pierduti au avut loc in China, in urma cu 4000 de ani. De asemenea, s-au descoperit si vestigii care atesta ca egiptenii incercau sa isi inlocuiasca dintii in urma cu aproximativ 2000 de ani. Pe vremea aceea se foloseau materiale precum bambus, metale pretioase si ramasite de fildes sau de scoica.

In secolul 18, cea mai comuna practica era extractia dintilor de la tinerii saraci si implantarea lor la persoanele de vita nobila. Aceasta practica nu a fost una de succes insa, in conditiile in care transmitea boli si deseori crea incompatibilitati intre noii dinti si organismul primitorului.

Citeste si:  Cartile te fac mai amabil, mai sociabil si mai empatic

Abia din secolul XX au inceput sa apara implanturile asemanatoare cu cele pe care le stim astazi, realizate din aliaje sau metale pretioase.

Anul 1965 a reprezentat cu adevarat revolutia in stomatologie, in conditiile in care Branemark a reusit inserarea primului implant din titaniu. Dupa anii 70 au aparut din ce in ce mai multe materiale pentru implant, incepand cu carbonul si portelanul si terminand cu oxidul de aluminiu. Totusi, titaniul ramane o solutie eficienta si ieftina. O simpla cautare dupa „implant dentar pret 2018” dezvaluie costuri de doar cateva sute de euro pentru o restaurare completa a dintelui.

Tipuri de implanturi dentare

Asa cum exista mai multe tipuri de coroane dentare, exista si mai multe tipuri de implanturi. In principiu, acestea sunt diferentiate in functie de mai multe lucruri:

Material. Cele mai populare sunt implanturile din titan si implanturile din zirconiu. Ambele au proprietati excelente, cele din zirconiu fiind ceva mai costisitoare.

Forma radacinii. Implanturile dentare imita aproape perfect forma radacinii unui dinte. Acestea pot avea forma cilindrica, neteda sau cu spire care ajuta la o mai buna integrare in os.

Suprafata implantului. Suprafata de contact cu osul este foarte importanta. Daca in trecut suprafata era neteda, astazi este rugoasa, pentru a permite celulelor osoase sa se depuna si pentru a se integra mult mai bine.

Citeste si:  Nu doar blugi. Vezi ce modele de pantaloni pentru bărbați sunt la modă anul acesta

Componentele folosite. Implantul dentar este foarte complex, asadar, dispune de mai multe componente care ajuta la o eficienta cat mai mare. Pe langa implantul propriuzis, exista si bontul proteic si evident, coroana care se pune ulterior. Lucrarea dentara poate sa fie insurubata pe implant sau poate sa fie lipita.

Marimea implanturilor. Pe langa implanturile de dimensiuni normale, exista si mini implanturile. Acestea sunt subtiri si nu sunt foarte rezistente, fiind destinate exclusiv spatiilor inguste.