De ce uraganele cu nume feminin sunt mai mortale decat restul?

Uraganul Irma a lovit Saint-Martin si Saint-Barthelemy dupa care coastele din Cuba si extrema de sud a Floridei. Inca un uragan cu un nume feminin care a facut ravagii. Un studiu efectuat asupra uraganelor care s-au abatut asupra SUA intre 1950-2012 explica de ce uraganele cu nume feminin sunt mai mortale.

Uragane cu prenume feminin exclusive pana in 1979

Initial, uraganele au primit prenume feminine pentru a facilita comunicarea si schimburile de informatii meteorologice. Inainte de 1979, numele acestora erau exclusiv feminine din cauza credintei populare care afirma ca dispozitia unei femei era la fel de imprevizibila ca o furtuna sau un uragan. Un subinteles clar sexist care a determinat adoptarea unor schimbari. De atunci, centrele de meteorologie au decis sa alterneze intre prenumele feminine si prenumele masculine.

O feminizare a prenumelor care se dovedeste a fi periculoasa

Conform specialistilor, faptul ca un uragan ce poarta un nume feminin este mai mortal decat altul este legat unic de prenume. Studiul ne aminteste ca in momentul in care vine vorba de alegerea intensitatii unei furtuni oamenii au tendinta sa se raporteze la barbati sau la femei. Persoanele interogate cu privire la eventualitatea unei furtuni ce poarta numele de Christina, Alexandra sau Victoria declara ca li se par mai putin periculoase decat daca ar fi fost botezate Christopher, Alexander sau Victor.

Citeste si:  5 beneficii incredibile ale muzicii

Furtunile si uraganele botezate Belle sau Cindy par mai blande si mai putin violente. Rebotezat in Eloise un uragan ce poarta numele de Charley poate aduce cu sine un numar triplu de victime. Cu alte cuvinte, neincredere.

Studiul a scos la iveala faptul ca sistemul de numire al uraganelor influenteaza si numarul victimelor fiecarui uragan in parte. Conform studiului ar fi necesar sa se gaseasca un nou sistem de denumire pentru a reduce influenta prejudecatilor.