Morcovul este o leguma radacinoasa de culoare portocalie ce poate varia pana la un rosu deschis. Pentru a face o alegere buna in momentul cand mergeti la piata, alegeti morcovii de dimensiuni medii, tari, cu o suprafata neteda si bine formati. Tara de bastina a raposatului Osama bin Laden, Afghanistan, se pare ca este tara de origine a acestei legume. In Olanda secolului al XIV-lea, morcovul, mai exact frunzele sale, se regaseau pe lista de accesorii de par ale domnitelor vremii. Inainte de a-l consuma, morcovii trebuiesc spalati si razuiti usor.
In functie de felul de mancare pregatit, poate fi taiat rondele, felii, cubulete, etc. De asemenea, varfurile verzi pot fi folosite la supe. Pot fi consumati in stare cruda, conservati sau congelati.
Morcovii contin cantitati mari de vitamina A, sub forma de beta-caroten. Stoarcerea unui morcov indeparteaza fibrele nedigerabile. Astfel, substantele nutritive din el sunt disponibile pentru organism in cantitati mult mai mari decat in cazul in care am consuma un morcov intreg. Stiai ca ai acces doar la 1% din beta-carotenul disponibil atunci cand mananci un morcov crud? Dar atunci cand ii torni copilului tau un pahar de suc de morcov, sistemul absoarbe aproape 100% din beta-caroten?
Consumul de suc de morcovi trebuie incurajat si pentru proprietatile sale anti-cancerigene. Asadar, band suc de morcov iti ajuti organismul sa previna aparitia cancerului. Acesta mai joaca si un rol tonic, imbunatatind starea generala de sanatate si crescand imunitatea. Se spune ca doua pahare de suc de morcovi pe zi poate creste imunitatea pana la 70%! In compozitia sa gasim si multe minerale.
Combinat cu sfecla rosie si spanac, acesta constituie un adevarat balsam. Nu trebuie decat sa iti dotezi bucataria cu un robot, sa te aprovizionezi din timp si toate vin de la sine.