Cate calorii are un ou?

 Cate calorii are un ou?Ouale sunt alimente incredibil de sanatoase si totodata, foarte versatile. Ele pot fi consumate intr-o gramada de modalitati, motiv pentru care raspunsul la intrebarea din titlu difera de la caz la caz.
Numarul de calorii prezente intr-un ou de gaina difera in functie de modalitatea de preparare si servire pentru simplul motiv ca atunci cand sunt preparati termic (neluand in calcul uleiul sau alte lucruri), numarul caloric scade, intrucat o parte dintre nutrienti sunt distrusi.

Stim despre oua ca e bine sa fie preparate termic pentru a se evita riscul contaminarii mancarii cu Salmonella (bacterie infectioasa). De regula, bacteriile stau pe coaja si nu rezista la prepararea termica, astfel ca e de preferat sa mancam oua prajite/fierte chiar daca asta inseamna sa le reducem substantial cuantumul caloric.

Daca ati fost de curand intr-un supermarket, atunci stiti ca aceste alimente sunt comercializate in functie de marime:

  • mici: cu o medie de 54 de calorii/ou crud;
  • medii: cu un cuantum de 63 de calorii/ou crud;
  • mari: cu o medie de 72 de calorii;

Atunci cand le preparati, luati ca valori de referinta cifrele de mai sus, mai ales daca le preparati intr-un fierbator si nu le prajiti. Daca le prajiti, ceea ce veti pune in farfurie s-ar putea sa aiba mai multe calorii, dar numai daca adaugati ulei sau alte condimente lichide.

Citeste si:  Ceaiul negru