Cate calorii are hrisca?

 Cate calorii are hrisca?Despre hrisca am tot auzit vorbindu-se, insa sincer sa fiu, pana de curand nu stiam mai nimic despre ea. Daca nu stiati, aceasta planta este ruda cu macrisul si face parte din familia Polygonaceae. Totusi, semintele nu seamana deloc cu cele de macris, hrisca fiind confundata deseori cu cerealele.
Un super aliment

De ce este hrisca un super aliment? Pentru ca nu contine gluten, spre deosebire de alte cereale si plante care se consuma sub forma de faina, astfel ca poate fi folosita si de catre cei care sufera de boala celiaca. In plus, la 100 de grame se gasesc aproximativ 70-80 de grame de carbohidrati si pana la 20 de grame de proteine, fiind printre putinele plante care se bucura de un continut mare de proteine si implicit de aminoacizi precum arginina, lyzina, threonina, triptofanul si cisteina.

Ce gust au boabele? Sunt usor dulcegi si pot fi consumate crude sau prajite, precum si sub forma de faina. In tarile asiatice, dar si la noi in ultimul timp, hrisca e folosita la supe si pentru taietei.

Calorii

Mergand pe ideea ca la 100 de grame de hrisca se gasesc in medie circa 70-75 de grame de glucide, 13-20 de grame de proteine si circa 3-5 grame de lipide, cuantumul caloric la 100 de grame inseamna: 280-300 calorii din carbohidrati, 52-80 de calorii din proteine si 27-45 de calorii din grasimi.

Citeste si:  Salata de zucchini

Astfel, in total, 100 de grame din aceasta planta contin aproximativ 360- 425 de calorii. Multiplicand, la 200 de grame sunt 720-850, iar la 300 de grame avem 1080-1275.

In plus, aceasta planta este net superioara graului si tuturor produselor din grau, in mare parte datorita continutului bogat in aminoacizi, lipsei de gluten si a faptului ca in seminte se gaseste si calciu si seleniu, 2 minerale extrem de importante.