Tot ce trebuie sa stii despre Cuba – o experienta ce merita traita macar o data in viata

totul despre cuba

Sunt atatea lucruri de spus despre Cuba, ca nici nu stiu cu ce sa incep. Cred ca cel mai potrivit ar fi sa spun ca 3 saptamani nu sunt de ajuns pentru a vedea toata Cuba.

Eu doar atat am putut sa stau, am fost in continua miscare si tot au ramas lucruri de vazut, insa nu ma plang, a fost suficient, a fost foarte bine, multumitor, a meritat toti banii. Singurul loc „celebru” in care nu am ajuns a fost Varadero – adica cea mai turistica zona din Cuba. Motivul a fost simplu, daca vreau statiune turistica, ma duc in Mamaia sau in orice alta statiune celebra si banala in acelasi timp din Europa. Eu am incercat cat am putut sa vad CUBA autentica, cu bune si rele, stilul lor de viata. Am sa incerc sa fac un rezumat al acestei vacante.

Traseul nostru in Cuba a fost urmatorul: Havana – Santa Clara – Cayo Ensenachos – Moa – Santiago – Havana

Excursii de o zi:

  • Havana – Vinales – Havana
  • Havana – Playa Larga – Havana

Cuprins:

Cati bani am cheltuit in Cuba

Toata vacanta m-a costat 2500 euro cu tot cu biletul de avion. 3 saptamani de explorare, de alergare, de distractie, cu bune si rele, cu experiente inedite si memorabile.

1. Biletul de avion trebuie luat din timp, altfel preturile sunt mult mai mari. Eu am cumparat bilet de avion cu vreo 5 luni inainte si m-a costat 625 euro, cu escala la Istanbul. A fost foarte lung zborul de la Istanbul la Havana, 13 ore la dus si 16 la intors, insa conditiile nu au lipsit. Am primit pe avion cate 3 mese si la dus si la intors, patura, perna, papuci de casa, periuta de dinti si pasta, casti si doape de urechi.

La dus am avut de asteptat vreo 8 ore in Istanbul, insa am primit „gratuit” (adica inclus in biletul de avion) un tur la Istanbulului cu autocarul. Am vazut numai partea europeana a orasului, am primit un pranz gratuit, apoi ne-am intors la aeroport. Mie nu mi-a placut Istanbulul, insa n-a stricat deloc aceasta experienta. La intors am avut de stat vreo 18 ore in Istanbul, insa nici de data aceasta nu am fost ignorati. Am primit „gratuit” (adica inclus in biletul de avion) o noapte la un hotel de 4 stele. Colac peste pupaza, au meritat cei 625 euro pe bilet.

2. Mancarea in Cuba. Cred ca ar trebui sa incep prin a spune ca sunt putine restaurante unde ai optiunea de a comanda cartofi prajiti. Gasesti destul de rar la ei asa ceva :)) In schimb, garniturile lor sunt foarte generoase, la fiecare masa tu iti alegi carnea (poate fi cu legume sau nu), iar pe langa asta mai primesti o portie mare de orez si inca o portie de banane prajite. Da, exista doua tipuri de banane: bananele pe care le cunoastem noi si bananele de gatit, care se folosesc exclusiv pentru prajit. Ca si gust, ele pot fi asociate cu cartofii prajiti sau chipsurile.

Later edit: Am fost informat de faptul ca bananele nu sunt folosite doar pentru prajit, ci se poate face fufu (un fel de piure) sau se pot firbe (cu condimente) sau se pot coace. Yummy! 🙂

In functie de pretentiile tale si de nivelul localului, o masa poate costa intre 6 CUC si 20 de CUC (1 CUC este aproximativ 1 dolar). Unele restaurante iti dau portii enorme, de n-ai sanse nicicum sa mananci tot din farfurie, iar altele iti dau portii modeste, insa suficiente pentru a te satura.

La casele particulare ti se oferea posibilitatea de a primi micul dejun (contracost, evident – 5 CUC), foarte bogat si sanatos, erai apoi pregatit pentru o zi de alergatura, soare si distractie 🙂

Mancaruri pe care nu le-am mai mancat niciodata, insa in Cuba am avut ocazia: banane prajite :), crab, crocodil.

3. Bautura in Cuba. Foarte important acest aspect 🙂 E pacat sa ajungi in Cuba si sa nu gusti toate bauturile lor, majoritatea pe baza de rom. Nu am baut niciodata un mojito mai bun decat aici, plus multe alte bauturi a caror denumire nu o mai tin minte. Pretul unei bauturi varianza intre 3-7 CUC, in functie de locatie sau tipul bauturii. Nici smoothie-urile si sucurile naturale nu s-au lasat mai prejos, pur si simplu senzationale (intre 1 si 2 CUC).

4. Masinile de inchiriat. Te costa foarte mult sa inchiriezi o masina. Noi am fost 9 persoane si am inchiriat un microbuz si un Peugeot 208 si ne-am distribuit 6 cu 3. Eu am facut parte din masina mica. Costul inchirierii acelui Peugeot 208 a fost de 1020 de CUC cu tot cu asigurare si garantie. La returnarea masinii am primit 200 de CUC inapoi, deci 3 persoane am platit in total 820 de CUC pentru inchirierea masinii timp de 11 zile. Microbuzul a costat cu vreo 300 de CUC mai mult, insa consumul este mai mare la microbuz, la fel si asigurarea si garantia. Per total, impartit la 6, costul a iesit foarte putin mai mic pentru persoanele din microbuz.

Ah .. si era sa uit .. costul unui sofer adiacent era de 30 de CUC. Daca inchiriezi o masina in Cuba, NUMAI persoana de pe contract are voie sa o conduca, iar daca veti fi doi soferi la drum, atunci pentru al doilea sofer se mai platesc 30 CUC.

Masinile au fost ok, au rezistat cu brio pe toate drumurile lor jalnice. Da, soselele lor sunt infinit mai proaste decat in Romania. Dar voi povesti despre asta mai jos. Iar pretul benzinei era de 1,2 CUC pe litru, deci aproximativ 5 lei in bani romanesti.

5. Cazarea in Cuba. Am stat si la case particulare si la hotel de 5 stele, insa si gratuit, in conditii mai precare. A fost foarte bine ca le-am experimentat pe toate, in felul acesta am putut face usor diferenta intre traiul unui cubanez si traiul unui turist in Cuba.

  • hotel de 5 stele – noi am stat o noapte la Iberostar, Ensenachos. Pretul pe o noapte de cazare a fost de 86 de euro pe persoana cu all inclusive- 172 euro pt 2 persoane – asta inseamna ca am primit 3 mese pe zi, acces la plaja, sezlonguri, piscina, gustari si bautura nelimitata si in hotel si la piscina si pe plaja si probabil multe altele pe care n-am avut timp sa le experimentam/aflam in 24 de ore in acea locatie :).
  • casa particulara – in Santa Clara am gasit o casa cu 25 de CUC pe noapte pe camera, in Havana am gasit cu 35 de CUC pe noapte pe camera, iar in Santiago am inchiriat tot cu 25 de CUC pe noapte pe camera. Gazdele au fost ospitaliere, iar conditiile au fost bune, am avut frigider, seif, aer conditionat peste tot, iar in Santiago ni s-a oferit si posibilitatea de a spala rufele, costul pentru aceasta operatiune fiind de 5 CUC pentru o masina de spalat.
Citeste si:  Firma de curierat DPD a lui EMAG - curieri de 2 lei

6. Vizita la delfinariu. Daca tot am ajuns la Enenachos, a trebuit sa facem o vizita la delfinariu, sa inotam cu delfinii. Era la mai putin de 1 km de resort, insa transportul de la hotel pana la delfinariu era inclus in biletul pe care am putut sa-l luam direct de la hotel si ne-a costat 79 de CUC de persoana. Pretul unei poze profesionale cu tine si delfinul era de 11 CUC, iar o galerie intreaga de poze costa 18 CUC. Am ales varianta cu mai multe poze si am primit aproape 90 de poze cu mine si delfinul in cele 40-50 de minute petrecute cu acest mamifer senzational. A meritat toti banii, ca orice alt lucru pe care l-am facut in Cuba 🙂

5 delfini

7. Taxiul. Comparativ cu Romania, taxiul este destul de scump pentru turisti. Localnicii merg cu 20-30-40 de centi de CUC pe cursa (cam 1-2 cuc pe masina plina), iar turistilor, pe o cursa de aproximativ 10-12 lei la noi in Romania (ca si distanta), li se cer 5 CUC, adica aproximativ 20 de ron, iar pentru o cursa de 15-20 de lei, turistilor li se cer chiar si 10 CUC pe masina, adica aproximativ 40 de ron.

8. Calarie. In Vinales este pacat sa ajungi si sa nu te duci sa calaresti. Foarte multi localnici de acolo inchiriaza cai cu 5 CUC pe ora si te duc la plimbare prin acele tinuturi asemanatoare cu „Marlboro country”, peisaje ce te lasa cu gura cascata. Tot ei te duc si la diversi producatori localnici, de la care poti invata cum se fac trabucurile, mierea si cafeaua. Scopul acestor lectii este ca sa te convinga sa cumperi, evident, insa nu este obligatoriu. Ce pot sa spun este ca eu nu fumez trabuc, dar acolo am fumat si a fost extraordinar de bun, am fumat jumatate de trabuc pe nesimtite :)) Asta si pentru ca au folosit un truc pentru ca trabucul sa para mai gustos: au pus miere pe capatul trabucului care iti intra in gura. Delicios :))

9. Excursiile de o zi, printr-o agentie de turism. Ca sa pot scrie de punctul 10, trebuie sa pomenesc intai de preturile agentiilor de turism. Dupa ce s-au terminat cele 11 zile in care am avut masina, am vrut sa vizitam Playa Larga si sa vedem crocodilii si piscina naturala cu apa sarata si dulce in acelasi timp. Am fost la cateva agentii de turism sa intrebam de oferte. Oferta era destul de accesibila, 89 de CUC de persoana pentru un tur cu microbuzul din Havana la Playa larga, tur ce includea transportul, vizita si intarea la fermele de crocodili, masa inclusa, vizita la un orasel abandonat pe o insula (cu barca), vizita la piscina naturala, plaja. Insa asta doar in conditiile in care existau minim 10 doritori. Avand in vedere ca timpul ne-a permis sa facem excursia aceasta numai in timpul saptamanii, noi am fost singurii doritori, caz in care, pentru o excursie dedicata doar noua, adica pentru trei persoane, costul s-ar fi ridicat la 270 de CUC de persoana. Fiind un pret foarte mare, am ajuns sa cautam sofer de inchiriat 🙂

10. Sofer inchiriat.  Prin urmare, am inceput sa intreb diversi taximetristi cat ma costa o zi de servicii, in care sa ne duca unde vrem noi. Am cautat soferi de taxi particulari, nu soferi care lucreaza la stat, dar care aveau masini cat de cat decente, adica fabricate in ultimele 2 decenii :))) Am ajuns sa vorbesc cu un sofer care ne-a cerut 130 de CUC pentru o zi de servicii, cu benzina inclusa in pret, adica asta era suma totala si el ne ducea unde voiam noi in acea zi si ne astepta, ne ghida, etc. Insa pe langa acesti bani, a trebuit sa-i platim si lui masa de pranz (10 CUC), sucurile (2 CUC) si excursia cu barca (12 cuc). Facand un calcul simplu, in 3 persoane si cu sofer „dedicat” am iesit mai ieftin decat am fi iesit cu agentia de turism, singura diferenta fiind ca a trebuit sa descoperim totul singuri. Cu agentia de turism nu ar fi trebuit sa ne batem capul cu nimic, insa a fost ok. Ne-am pus mintea la contributie si am reusit sa facem totul 😀 in timpul nostru, dupa conditiile si dorintele noastre. 🙂

11. Turul Havanei cu masina decapotabila. Ultima zi in Cuba am dedicat-o turului cu una din celebrele masini decapotabile. Soferul de inchiriat avea un frate cu agentie si ne-a trimis un sofer cu o masina decapotabila sa ne plimbe. Costul a fost de 30 de CUC pe ora, dar poate ajunge si la 50 de CUC. Avand in vedere ca noi vazusem Havana cap-coada, voiam doar sa ne plimbam cu masina si sa ne oprim in lucuri frumoase pentru a ne poza cu ea, asta in ciuda soferului care propunea sa ne opreasca in cat mai multe locuri sa vizitam, sa pierdem vremea, sa ne povesteasca, etc .. ca sa treaca timpul 🙂

7 masini decapotabile

Lucruri specifice Cubei

1. Monedele Cubei – Ei au doua monede: una pentru turisti (CUC) si una pentru localnici (CUP). Un CUC era echivalentul a 24 CUP. Turistii nu pot schimba la casele valutare euro sau dolari in moneda localnicilor. Preturile pentru turisti sunt de 5-10 ori mai mari decat pentru localnici. Ca si un exemplu, unui turist i se cerea pentru o inghetata la cornet 1 CUC, iar un localnic o putea cumpara cu 10 centi de CUC, iar exemplele pot continua, cu diferente de pret mai mici sau mai mari.

2. Toata lumea iti cere bani – fie ca vrei doar sa te plimbi, ca vrei sa parchezi undeva, ca esti in benzinarie sa faci plinul sau ceri indicatii, se gaseste cineva sa vina la tine sa iti ceara bani. Fie ca te-a ajutat, fie ca nu. Am patit pur si simplu sa fiu oprit pe o strada in centru si sa fiu intrebat ce am nevoie. Atata mi-a trebuit: sa raspund :))) A venit cu mine si mi-a aratat de unde pot cumpara ce am nevoie, iar apoi a cerut bani. :)) Amuzant in prima faza, insa trist daca privesti in profunzimea lucrurilor.

Citeste si:  Top Lac Service - un service auto din Bucuresti care m-a fericit :)

3. Salariile – stand acolo atata vreme, am intrebat si eu lumea care e nivelul de trai. Cel mai mic salariu posibil este de 10 CUC pe luna, adica 40 de lei. Un salariu mediu este de 25 de cuc, adica 100 de lei, iar un doctor bun sau foarte bun primeste 40 de cuc, adica aproximativ 160 de lei pe luna.

4. Nu se da si nu exista pretentii la ciubuc – niciun local din Cuba nu iti cere ciubuc pentru mancare sau bautura. Exista unele localuri care iti pun pe bon 10% „servicii”, insa sunt doar cateva, iar daca lasi tu in plus, sunt foarte mirati de acest lucru.

5. Exista formatii care canta live la foarte multe terase si restaurante, formatii alcatuite din 3-8 membri. Canta extraordinar de bine. Reggaeton-ul este la ei cum sunt manelele la noi, adica pretutindeni :)) Trebuie vizitate cele mai celebre terase din Cuba: El Floridita si La Bodeguita. Noi am ajuns numai la Floridita. Dincolo poate data viitoare. Exista o zicala celebra in Cuba, rostita de Hemingway: „My mojito in La Bodeguita, my daiquiri in El Floridita”. Prin urmare, noi am baut  daiquiri, mult si bun :))

6. Drumurile sunt execrabile. In partea vestica a Cubei exista autostrazi cu o banda jumatate si pana la 3 benzi pe sens, insa in partea estica, „autostrada” trece prin orase si satulete, are o singura banda, are intersectii, trece peste cai ferate, iar gropile sunt mai ceva ca in Romania.

7. Oameni descurcareti pretutindeni. Traind in comunism, au fost fortati sa se descurce fiecare cum poate, exact cum se descurcau parintii nostri pe vremea lui Ceausescu. Daca cunosti un „baiat de cartier” poti face rost de orice. De exemplu, in Santiago exista un rom care nu se gaseste in Europa (poate cu exceptia Spaniei, deoarece Cuba a fost colonie spaniola), iar varianta de 25 de ani a acelui rom „Santiago de Cuba” se gasea in magazin cu 250 de CUC. Un astfel de baiat de cartier mi-a gasit o sticla la un localnic care a lucrat in trecut la fabrica si cerea pe ea doar 125 de CUC. Asta de economie :)) Exemplele pot continua, insa mai avem de povestit si altele..

8. Lumea vorbeste engleza. Trebuie sa mentionez si acest lucru, dar lumea stie engleza. Unii la un nivel foarte slab, dar inteleg ce vrei de la ei, iar majoritatea vorbesc la un nivel mediu. Acest lucru trebuie mentionat deoarece comparativ cu alte tari „civilizate” pe care le-am vizitat (Spania, Germania, Austria, etc) lumea chiar stie si vorbeste engleza. Un mare minus pentru tarile mentionate anterior.

9. Turisti tratati regeste si cubanezi ignorati. Inca nu stiu de ce se intampla asta (probabil se merge pe premiza ca bastinasii sunt saraci), insa in zonele turistice, cubanezii erau ignorati cu desavarsire, chiar daca plateau la fel, se comportau la fel ca si turistii (probabil asta era problema, exista multa invidie atunci cand vedeau un cubanez care poate trai ca un turist, nu stiu). In grupul nostru am avut un cubanez autentic, iar cand am fost la Iberostar, pe toti restul ne-a rezolvat rapid cu bagajele, repartitia in camere, caratul bagajelor in camera, iar pe prietenul nostru cubanez l-au ingnorat timp de vreo 3 ore, iar pana nu s-au „incins spiritele” nu s-au ocupat de el. Din cate am inteles, se intampla la fel pretutindeni in Cuba.

10. Siguranta maxima. Comunism fiind, seara trecea cate o masina de politie la fiecare 2-3 minute, in inspectie si existau si grupuri de 2-3 politisti cu caini pe la fiecare intersectie mare, deci nu trebuia sa-ti faci probleme ca se leaga cineva de viata ta. Se bagau in seama ca sa vanda, ca sa ceara, ca sa iti cante, ca sa beti, ca sa te ajute, nimic mai mult.

11. Plaje frumoase. Am fost doar pe 2-3 plaje din Cuba, foarte frumoase, cu nisip fin, apa limpede si foarte calda. Nu mi-am imaginat ca apa oceanului poate atinge peste 25 de grade in aprilie. Sunt mult mai multe plaje, cel putin 20 de plaje renumite, insa unele din ele sunt putin mai greu accesibile. Dar daca sunteti fani infocati, cu siguranta piedicile se depasesc mult mai usor 🙂

12. „Disponibilitate” maxima din partea localnicilor pentru turisti. Barbatii erau foarte atenti si curtenitori cu femeile turiste, iar femeile cubaneze la fel de disponibile pentru ochiul turistului 🙂

13. Distractie maxima, mai ales in partea a doua a zilei. Aici nu mai detaliez ca ar fi multe de spus. Bateriile sa te tina, in rest e fara limita :))

Cu accent pe „maxim” pe multe lucruri :)) Vreau inapoi in Cuba :))

Lucruri inedite despre Cuba (tot specifice, insa inedite) 🙂

1. Taximetria – meseria cea mai banoasa. Orice localnic din Cuba detine o masina, poate fi considerat bogat. Daca ai o masina decapotabila, ca in videoclipuri, te poti considera magnat :)) Orice se foloseste acolo pt taximetrie: biciclete, masini, Coco Taxi (nu stiu exact care e denumirea exacta a acelor masini galbene cu 3 roti ), motociclete, scutere, calesti, orice.

2. Tot despre taxi vorbesc. Acolo taxiurile nu te duc unde ai nevoie decat daca umpli masina, adica un grup de 5 persoane care merg in acelasi loc. Da, in taxiuri la ei intra 5 persoane + soferul deoarece au bancheta si in fata si intra 2 pasageri si acolo. Daca esti o singura persoana sau chiar doua, taxiul te duce in directia in care ai nevoie si se abate destul de putin de la traseul initial (stabilit de destinatia sau directia celor majoritari din masina). Noi n-am avut problema aceasta deoarece oriunde am mers  am umplut doua masini 🙂 Si ca sa nu mai pun inca un punct in care vorbesc despre taxiuri, am gasit aici taxiuri cu 6 usi. Masini modificate astfel incat sa intre mai multe persoane in ele :))) Tare, nu?

3. Apartamente vs. masini. Majoritatea masinilor sunt din anii ’50 sau ’60. O masina veche, mai mult sau mai putin decenta, costa in jur de 13.000 dolari. Un apartament costa 14.000 dolari. O masina decapotabila aranjata si frumoasa poate ajunge la 40-50.000 dolari. Astea sunt lucruri auzite doar, nu traite, prin urmare daca am fost mintit, va mint si eu pe voi. 🙂

4. Bogati vs. saraci. Tot pomenesc de bani si preturi pentru ca experienta din Cuba m-a facut sa apreciez infinit mai mult ceea ce am in Romania si nivelul de trai pe care il am aici. Gandeste-te cum ar fi sa traiesti in Romania cu 100 de lei pe luna?!?!?! Ca sa punctez exact, cei bogati din Cuba aveau casele zugravite si geamuri la ferestre, iar cei mai saraci aveau peretii casei doar tencuiti, iar la ferestre aveau doar niste rulouri de lemn, fara geam. Unele locuinte aveau usa deschisa la casa si se vedea prin usa toata casa, o casa la ei putea avea chiar si 20-30 mp, ca o garsoniera la noi, adica o singura incapere unde aveau toate cele necesare. Aceste lucruri nu sunt general valabile, insa in orasele mai micute cam asa sta treaba. S-ar putea sa tina si de preferintele oamenilor daca isi pun sau nu geamuri, de pozitionarea caselor fata de soare si de nivelul de suportabilitate al caldurii, avand in vedere ca este foarte cand acolo.

Citeste si:  Body kit MX pentru BMW e46 din fibra de sticla - o porcarie

Si ca sa fie totul si mai dramatic, localnicii primesc apa cu ratia. Nu stiu daca toti sau doar cei din orasele mai mici. Lunea li se umple un rezervor pe care il au pe acoperis sau pe bloc, iar acel rezervor trebuie sa le ajunga toata saptamana, in caz contrar nu mai faci baie, nu mai tragi apa la toaleta, nu mai faci mancare, etc.

Puteai gasi la distanta foarte mica una de alta, locatii extrem de saracacioase si darapanate si locatii super luxoase, destinate exclusiv turistilor.

5. Internet. Nu exista internet acolo decat la hotelurile mari, in unele parcuri si pe Malecon (Maleconul fiind un bulevard celebru din Havana, care deserveste si pe post de faleza :)), iar ora de internet costa 1 CUC, dar poate ajunge si la 2 CUC daca nu stii de unde sa cumperi. Internetul se obtine pe baza de cartele de o ora sau 5 ore. Tocmai de aceea, urmeaza..

6. Lume foarte activa. Din cauza lipsei de ocupatie sau a internetului acasa, orasul devenea seara infinit mai animat decat in cursul zilei. Mii de oameni ieseau pe strada in parc, pe Malecon, la distractie, la baut, la internet. Iar pentru un confort sporit, aveai gustari si deserturi pe alese pe strada: vanzatori ambulanti cu fel de fel de preparate de casa treceau prin fata ta, trebuia doar sa ti se faca pofta de ceva si puteai avea :). Nu erau numai vanzatori pe acolo, erau si foarte multi cantareti care isi expuneau talentele pentru un mic fee 🙂

7. Prize americane. In 90% din locuri existau doar prize americane, la 110V sau 220V. Prin urmare, pentru a-ti putea incarca telefonul sau laptopul aveai neaparat nevoie de un adaptor pentru priza.

8. Facebook. Nu stiu daca a fost doar o coincidenta sau nu, insa de pe laptop nu am reusit sa deschid Facebook-ul. Pe telefon mergea Facebook, insa pe laptop nu se incarca. Nu a fost singurul site care nu a functionat corespunzator cat am fost in Cuba pe laptop, insa Facebook-ul e cu siguranta cel mai de interes pentru multi :)) Dar de pe telefon mergea, asa ca nu va reprezenta asta o problema.

9. Numerele la masini. Aveau cateva tipuri de numere, iar dupa ele iti dadeai seama cui apartinea masina. Numerele cu „B” erau masini de stat, numerele cu „P” erau masini ale particularilor, numerele cu „K” erau ale unor agentii mari, cu multe sucursale in tara (sa zicem ING, Petrom, Ramada, Penny, etc .. ati prins ideea), numerele cu „T” erau pe masinile de inchiriat, numerele cu „A” erau ale armatei, numerele cu „M” erau ale ministerului afacerilor interne, iar cu „D” erau masinile diplomatice.

10. Tigari. In Cuba am gasit tigarile mele preferate – Lucky Strike. La noi in Romania nu se mai comercializeaza, imaginati-va surpriza pe care am avut-o cand le-a gasit pe astea in magazine. Erau vreo 7-8 feluri de tigari de vanzare acolo, iar unele dintre ele erau chiar tigarile mele preferate. Lucky me!!! :))

11. Fructe la ei in curte. Nu m-am gandit niciodata cum si unde cresc, insa am fost surprins sa vad in curtile oamenilor bananieri, cocotieri, copaci cu mango, avocado, papaya si alte cele. Pana n-am ajuns in Cuba n-am stiu ca ananasul il poti gasi chiar si pe la marginea cararilor, asa cum gaseam noi fragute cand mergeam in padure. Super! 🙂

Ponturi pentru cei ce vor sa viziteze Cuba!

  • Neaparat sa aveti la voi un adaptor de priza precum cel mentionat mai sus;
  • La piata de suveniruri se poate negocia aproape orice. Daca nu iti fac ei o oferta mai buna, poti incerca, s-ar putea sa iti iasa 🙂
  • Cand vrei sa cumperi ceva de la vanzatori ambulanti sau de la tarabe (fructe, inghetata, gogosi, etc), poti incerca sa le oferi pretul de localnic sau putin mai mult. Nu vor accepta toti, insa functioneaza. Nu incerca sa faci asta la restaurante sau baruri, nu va merge :)) Asta e o tactica mai putin „ortodoxa” si mai putin corecta si nu o recomand pe toata durata vacantei cu Cuba, insa de dragul experientei si de a vedea cum reactioneaza lumea, merita incercata.
  • Daca vreti sa vorbiti la telefon din Cuba, trebuie neaparat activat roamingul pentru Cuba. Un SMS te va costa aprox. 50 centi, iar un minut de convorbire aprox. 2,5 euro.
  • Nu intrati pe internet folosind datele mobile. Cautati un loc unde exista WI FI si cumparati o cartela. Un mb de internet folosind datele mobile te va costa 13 euro. Nu vrei asta 🙂
  • Obligatoriu trebuie sa aveti crema de soare daca nu vreti sa va ardeti din prima zi :)). In luna aprilie au fost 29-30 grade in vestul Cubei, iar in est au fost cu 2-4 grade mai mult.
  • Nu stiu daca acest lucru e valabil oricand, insa in luna aprilie nu au existat tantari care sa iti strice somnul 🙂 Nici in est si nici in vest, chiar daca erai la o aruncatura de bat de ocean sau nu.

Am prezentat informatiile cat mai brut, fara prea mult sentimentalism pentru ca acum este ora 3 dimineata si imi pica ochii in gura. Cert este ca a fost o experienta unica, minunata, care trebuie experimentata macar o data in viata, insa asta in viitorul apropiat deoarece Fidel nu mai este si vor incepe sa se dezvolte, caz in care nu veti mai vedea o Cuba autentica, ci o Cuba turistica, dezvoltata. Daca doriti doar civilizatie si modernism, puteti vizita orice tara europeana. Am sa las pozele sa vorbeasca in continuare!

Obiective turistice de vizitat in Cuba

Astea sunt doar cateva dintre cele mai importante. 😉

Partea nepromovata a Cubei

Am sa las imaginile sa vorbeasca. In unele locuri e mai grav de atat, in altele e mai decent, insa experienta conteaza. E foarte greu pentru localnici, foarte ok pentru turisti.

Fauna din Cuba

Si cam asta a fost, pe cat am putut de scurt posibil, dar suficient cat sa cuprind majoritatea aspectelor ce trebuie luate in calcul in cazul in care te hotarasti sa vizitezi Cuba! Distractie!