Alegerea aspiratorului robot

Aspiratorul robot este capabil sa indeplineasca un vis: nu va mai trebui sa aspiri niciodata. Un aspirator robot se deplaseaza de unul singur prin locuinta, aspira si elimina praful. Foloseste in general o combinatie de perii rotative si de aspiratie: peria aduce praful spre centrul aspiratorului dupa care praful este stocat in rezervorul aspiratorului.

Majoritatea aspiratoarelor robot sunt capabile sa se reintoarca automat la statia lor pentru a se reincarca. Se deplaseaza prin incapere si schimba directia in momentul in care intalnesc un obstacol. Datorita unei dimensiuni reduse este capabil sa curete sub pat sau sub canapea, sub mobila. Puterea de aspirare este inferioara unui aspirator clasic insa sunt din ce in ce mai populare in randul consumatorilor.

Dimensiune si greutate. Nu prea ai ce alege in ceea ce priveste dimensiunea deoarece majoritatea aspiratoarelor robot au un diametru cuprins intre 34 si 36 centimetri si o inaltime de 8-11 centimetri. Greutatea este un factor determinant deoarece toate aspiratoarele robot au in jur de 3-4 kilograme.

Eficienta in ceea ce priveste curatarea. Aspiratoarele robot curata solurile folosind cel mai adesea actiunea combinata a uneia sau mai multor perii rotative si a unei perii de aspirare. Ultimele generatii de aspiratoare robot au perii din ce in ce mai puternice si mai eficiente, ideale pentru covoare si mocheta. Unele sunt echipate cu filtre Hepa sau chiar cu lampi UV pentru a elimina particulele alergene si sa asigure un nivel ridicat de filtrare.

Citeste si:  Glucometrul si avantajele lui

Capacitatea rezervorului. Capacitatea rezervorului este una destul de limitata, intre 0,25 si 0,6 litri. Exista versiuni speciale „animale domestice” al caror rezervoare poate ajunge pana la 1 litru.
Autonomia. In funtie de tipul bateriei folosite, autonomia aspiratorului robot variaza intre 60 si 120 de minute. Autonomia este mai buna pe solurile dure (gresie, parchet) decat pe mocheta sau pe covor. Timpul de incarcare al bateriei variaza de la 1 ora la 5 ore.