conturi in euro

Alergia la praful de casă

Alergia la praful de casă

Alergia la praful de casăUn sistem imunitar normal și sănătos luptă de obicei cu invadatorii străini cum ar fi virușii, bacteriile și multe altele, fără a provoca reacții. Substanțele recunoscute ca fiind inofensive sunt ignorate sau tolerate de sistemul imunitar.

Sunt cazuri în care sistemul imunitar reacționează exagerat la anumite substanțe care în mod normal nu ar trebui să cauzeze probleme. Reacțiile pot fi câteodată extrem de violente, putând duce la șoc anafilactic.

Din ce în ce mai multe persoane suferă de alergii și intoleranțe. Studiile arată că o treime din populația globului este afectată de simptome alergice și din păcate, tendința se observă la un număr tot mai mare de copii.

Cele mai cunoscute substanțe alergene sunt polenul, praful de casă, părul de animale dar și substanțele iritante ale pielii precum poluanții. Sunt afectate în mod special tractul respirator, pielea dar și tractul gastro-intestinal.

Care este primul pas daca apar simptome?

În primul rând, se recomandă consultul medical pentru un diagnostic corect. Există mai multe metode de a afla dacă o persoană este alergică: teste pe piele sau teste de sânge. Cu metode de tratament specifice, alergia poate fi tratată. Cea mai eficientă este terapia de imunizare care se întinde pe o perioada de 3-5 ani.

Citeste si:  5 beneficii incredibile ale muzicii

Evitarea alergenilor

Prin evitarea contactului cu substanțele care cauzează alergii, încărcătura alergică este redusă și simptomele sunt atenuate. În practică, acest lucru înseamnă că cei afectați de alergii trebuie să analizeze toate obiectele care intră în contact cu pielea și corpul lor și să înlocuiască orice produs care poate provoca reacții alergice.

Acarienii de praf

Dacă este vorba de alergia la acarienii de praf, totul începe cu o igienă mai riguroasă a casei.

Aspirarea, ștergerea prafului, folosirea huselor de pat antiacarieni, spălarea săptămânală a așternutului la 60 grade Celsius, sunt numai o parte din măsurile care trebuie luate.

Chiar dacă alergia la acarienii de praf este una supărătoare, calitatea vieții de zi cu zi nu trebuie să aibă de suferit.

Într-un final, cei care suferă de alergii respiratorii, au parte de un mediu de viață mai curat.

70% din acarienii de praf trăiesc în patul în care dormim. Aceste microorganism invizibile ochiului, reprezintă cel mai important declanșator al alergiilor de interior. Acarienii se găsesc în orice casă iar locurile lor preferate sunt cele calde, umede și întunecate. Patul este locul ideal unde se ascund și se înmulțesc, urmat de canapele, covoare, draperii și perdele.

Câteva măsuri de luat în cazul alergiei la acarieni

  • Păstrarea umidității sub 50% și a unei temperaturi ambientale  de 19 – 20 grade Celsius
  • Folosirea pernelor și a pilotelor antialergice, din materiale sintetice, care se pot spăla la 60 grade Celsius
  • Folosirea huselor de pat antiacarieni, care acționează ca un scut protector și împiedică acarienii să ajungă în tractul respirator
  • Aerisirea cât mai fecventă a spațiului de locuit și în special a celui de dormit și lăsarea saltelei fără cuvertură peste zi, pentru a îi permite să se aerisească
  • Folosirea sprayului antiacarieni pentru covoare, tapițerii, saltele. Spray-ul împiedică larvele de acarieni să se dezvolte și ține la distanță acarienii, având un rol repelent
  • Folosirea unui aspirator cu filtru hepa
Citeste si:  5 remedii naturale pe baza de sfecla rosie pentru ameliorarea sanatatii

Deși nu se pot elimina definitiv din case, numărul de acarieni poate fi redus semnificativ prin luarea acestor măsuri. Mai puțini acarieni înseamnă simptome diminuate.

Dacă efectele alergiei sunt ținute sub control iar în paralel se recurge la terapia de desensibilizare, viața persoanei alergice poate reveni la normal după câțiva ani de tratament.

Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.