Unul este continut in anumite cereale, iar celalalt in produsele lactate. Ambele pot provoca un disconfort digestiv semnificativ la unii consumatori. Inainte de a decide pe cont propriu sa le excluzi din farfurie, specialistii iti ofera cateva sfaturi.
Pentru unii oameni, a manca o farfurie cu paste, o bucata de paine crocanta pentru a insoti o bucata de branza sau o cupa de inghetata este o placere dulce. Pentru altii, actul duce – in cel mai bun caz – la disconfort digestiv, iar in cel mai rau caz la dureri invalidante. Vinovatul? Glutenul, o proteina care se gaseste in anumite cereale, si lactoza, un zahar care se gaseste in produsele lactate, la care unele persoane au o toleranta redusa sau chiar inexistenta. Acest lucru este suficient pentru a-i face sa doreasca sa puna capat povestii si sa ia in considerare renuntarea la gluten si lactoza. De unde stii daca calea excluderii este cea potrivita de urmat? Care sunt semnele de avertizare?
Simptomele
Primul lucru de retinut este disconfortul digestiv. Intoleranta la lactoza si cea la gluten prezinta simptome similare: scaune moi sau chiar diaree, balonare, gaze, crampe intestinale, dureri… toate acestea la cateva ore dupa ingerarea alimentelor. Nivelul nostru de lactaza, o enzima produsa de intestin pentru a digera lactoza, scade cu varsta”, explica profesorul Stéphane Schneider, gastroenterolog la Spitalul Universitar din Nisa si profesor de nutritie la Université Côte d’Azur. Acest lucru explica de ce o toleram mai putin. In realitate, lactoza este singurul zahar pe care il putem absorbi la nastere, dar mai putin la varsta adulta”. Deoarece nu este digerata, ajunge „in intregime” in colon si fermenteaza. Principiul este acelasi pentru gluten: carbohidratii pe care ii contine nu sunt nici ei absorbiti si fermenteaza in colon.
Potrivit lui Martine Cotinat, gastroenterolog cu formare in nutritie si micronutritie si autor al Ghidului Terre Vivante pentru o burta sanatoasa, simptomele nu sunt intotdeauna suficiente pentru a pune in discutie consumul si a-l opri. Si exista un motiv simplu pentru aceasta: aceleasi simptome pot fi intalnite in alte patologii. Cel mai bine este sa observi circumstantele in care acestea apar si dispar”, recomanda medicul: „Disconfortul este declansat de o alimentatie bogata in gluten sau lactoza? Se opreste complet atunci cand nu le mai consumi? In plus, gastroenterologul avertizeaza asupra a doua prejudecati: persoanele care mananca pot crede ca sunt intolerante la lactoza cand, de fapt, sunt intolerante la proteinele laptelui de vaca, in special la cazeina, care pot provoca simptome similare. In ceea ce priveste glutenul, oamenii pot crede ca sunt hipersensibili la acesta, cand de fapt sunt hipersensibili la graul modern. Graul a evoluat in timp si este acum complet transformat”, explica Dr. Martine Cotinat. Glutenul nu este la fel ca in cerealele ancestrale si este mai putin tolerat de organism.
Pentru a evalua situatia, gastroenterologul recomanda testarea, excluzand din dieta toate alimentele care contin gluten si lactoza si observand daca simptomele dispar. Apoi se reintroduc, dar lent si diferit. Reintroducem cerealele ancestrale, cum ar fi spelta mica sau kamut, in cantitati moderate”, explica Martine Cotinat. In ceea ce priveste produsele lactate, este mai bine sa optezi pentru iaurturi, care sunt sarace in lactoza, si anumite branzeturi, de preferinta de oaie sau de capra, care nu contin aceeasi cantitate de cazeina. Bine de stiut: cu cat branza este mai tare, cu atat contine mai putina lactoza. De asemenea, poti sa repartizezi consumul de produse lactate pe parcursul zilei, pentru ca activitatea enzimatica sa functioneze. De asemenea, merita sa stii: graul din paste este adesea mai bine tolerat decat graul din paine.
Sursa: https://madame.lefigaro.fr/bien-etre/nutrition/comment-savoir-si-je-dois-arreter-le-gluten-ou-le-lactose-20240726