Acatistul Bunei Vestiri

Acatistul-Bunei-VestiriBuna Vestire este una din cele mai importante sarbatori pentru crestinii Ortodocsi. Aceasta este praznuita pe data de 25 martie si se mai numeste si Blagovestenia. Praznicul simbolizeaza momentul in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Fecioarei Maria ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este si prima sarbatoare atestata in documente dintre toate sarbatorile in cinstea Maicii Domnului. Cu ocazia acestui praznic, in multe din Bisericile Ortodoxe preotii citesc Acatistul Bunei Vestiri. Si credinciosii pot citi acest acatist acasa, fie in Sfanta zi a Bunei Vestiri, fie in orice zi de peste an.

Femeile care doresc sa ramana insarcinate, cele care doresc sa nasca prunci sanatosi, sa isi pastreze familia unita, sa evite divortul, pot citi acest Acatist timp de 40 de zile cu binecuvantarea parintelui duhovnic. In aceste 40 de zile se recomanda sa se tina post Miercurea si Vinerea, dar si Lunea pentru familie.

Acatistul Bunei Vestiri se citeste cu multa credinta in suflet, se citeste in genunchi sau in picioare, cu cate o inchinaciune sau cate o metanie dupa fiecare Condac si Icos. Aceasta rugaciune este alcatuita din 13 condace si icoase, iar credinciosii nu trebuie sa le parcurga in graba, ci sa respecte ordinea, sa citeasca intai rugaciunile incepatoare, al 13-lea Condac sa il citeasca de 3 ori, urmand sa revina asupra Icosului si Condacului 1, inainte de a citi rugaciunea speciala de la sfarsit.

Daca este citita cu multa credinta in suflet, aceasta rugaciune poate alina sufletele credinciosilor si poate face mari minuni. Acatistul Bunei Vestiri este una din cele mai puternice rugaciuni de implinire a cererilor femeilor care doresc sa ramana insarcinate, sa fie binecuvantate cu un prunc, sa isi pastreze familia fericita sau sa isi intemeieze o familie.

Acatistul Bunei Vestiri

„O, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara stapana, tu esti mai inalta si mai presus decat ingerii si arhanghelii. Si esti mai cinstita decat toata faptura. Esti mirarea cea mare a ingerilor, propovaduirea prorocilor, podoaba cea aleasa a arhanghelilor. Esti intarirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamarita a apostolilor, povatuitoarea cea tare a calugarilor.

Citeste si:  Acatistul Maicii Domnului Cea Miluitoare şi Ocrotitoare

Esti infranarea cea tare a postitorilor, curatia si slava fecioarelor, veselia cea lina a maicilor. Esti intelepciunea si invatatura pruncilor, carmuitoarea saracilor si a vaduvelor. Esti  imbracaminte celor goi, sanatate celor bolnavi, izbavire celor robiti. Tu esti liniste celor de pe mare, liman bun celor inviforati, povatuitoare neostenita celor rataciti, mergere usoara celor calatori, odihna buna celor osteniti, acoperamant si scapare celor asupriti.

Preasfanta Nascatoare, roaga-te pentru noi!

Tu esti nadejde celor fara de nadejde, ajutatoare celor lipsiti. Celor saraci bogatie neimputinata, celor intristati de-a pururea mangaiere, celor pe care nu-i iubeste nimeni iubire cu smerenie. Le esti celor pacatosi mantuire catre Dumnezeu, tuturor crestinilor ocrotire tare, ajutatoare nebiruita si folositoare. Prin tine, Cel nevazut S-a facut vazut. Aducem rugaciune tie noi, robii tai, Doamna noastra.

O, preamilostiva imparateasa a Luminii celei intelegatoare si preamarita, tu ai nascut pe Imparatul nostru, Hristos Dumnezeu. Cel ce da viata tuturor. Esti slavita de cele ceresti, minte ingereasca, stea cu totul luminoasa si mai sfanta decat toti sfintii. Esti imparateasa imparatilor, Stapana tuturor fapturilor, Fecioara incuviintata de Dumnezeu, Mireasa nestricata, palat al Preasfantului Duh, tron de foc al Imparatului celui nevazut, chivot ceresc, purtator al Cuvantului lui Dumnezeu, caruta cea in chipul focului.

Tu esti odihna Dumnezeului celui viu, zamislirea negraita a trupului lui Hristos, cuibul Vulturului ceresc, turtureaua cea cu buna glasuire, porumbita cea preabuna, lina si fara de rautate. Maica iubitoare de fii, adancul milelor, picatura care risipesti mania lui Dumnezeu, adancimea cea nemasurata, taina cea negraita, minunea cea nestiuta, minune nespusa. Biserica nefacuta de mana omeneasca a Insusi Imparatului tuturor veacurilor, esti tamaia cea cu bun miros, vesmant cinstit, porfira de Dumnezeu tesuta.

Sfanta Fecioara, ajuta-ne!

Rai sufletesc, odrasla pomului celui de viata purtator, floarea cea preafrumoasa, care ai inflorit noua veselia cereasca, strugurele mantuirii noastre, paharul Imparatului Ceresc, intru care s-a dres de la Duhul Sfant vinul harului Celui neimputinat. Tu esti sabia maniei lui Dumnezeu impotriva tuturor celor nelegiuiti. Esti ingrozire diavolilor, biruinta in razboaie, pazitoare adevarata tuturor crestinilor si lumii incredintata mantuire.

O, intrutotmilostiva Fecioara, auzi-ne pe noi cei ce ne rugam tie. Si arata mila ta poporului drept-credincios. Roaga pe Fiul tau sa ne izbaveasca de tot raul. Si pazeste locasul acesta si toate orasele si satele crestinesti si tot poporul cel bine-credincios. Care scapa la tine si cheama numele tau cel sfant, de toate napastele, de boala, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, de venirea altor neamuri asupra noastra si de razboiul cel dintre noi, de toate durerile si tot necazul.

Citeste si:  Acatistul Maicii Domnului – Vindecatoarea

Ca sa nu fie imputinati robii tai nici cu rani, nici cu ingrozire, nici cu moarte, nici cu dreapta manie a lui Dumnezeu. Ci ii pazeste si ii mantuieste cu mila ta, Doamna. Cea care te rogi pentru noi si pentru buna intocmire a vazduhului, spre vremi aducatoare de roadele cele de folos, pe care le daruiesti noua. Izbaveste, ridica si miluieste din toate nevoile, Stapana preamilostiva, pe cei ce sunt in primejdii. Adu-ti aminte de robii tai si nu trece cu vederea lacrimile si suspinarea lor. Ci ne innoieste pe noi cu bunatatea ta, ca sa ne mangaiem cu multumire, aflandu-te pe tine ajutatoare.

Milostiveste-te, Doamna Preacurata

Nadejdea noastra, aduna pe cele risipite. Pe cei rataciti pe cale povatuieste-i. Pe cei cazuti de la dreapta credinta iarasi la credinta intoarce-i. Pe cei batrani sprijineste-i. Pe cei tineri ii invata. Pe prunci hraneste-i si preamareste pe cei ce te preamaresc. Dar, mai ales, pazeste Sfanta Biserica Fiului tau si o fereste intru lungime de zile.

O, milostiva si preaindurata Imparateasa a Cerului si a pamantului, Nascatoare de Dumnezeu, pururea Fecioara, miluieste cu mijlocirea ta poporul drept-credincios si toata drept-credincioasa crestinatate. Pazeste-o sub acoperamantul milei tale. Apar-o pe ea cu cinstitul tau acoperamant. Si roaga pe Hristos, Dumnezeul nostru, pe Care mai presus de fire L-ai intrupat, sa ne incinga pe noi cu putere de sus. Ca sa ne putem apara impotriva vrajmasilor ce se lupta impotriva noastra.

Miluieste si mantuieste prin rugaciunile tale, Maica. Cauta spre noi toti cu folosinta ta cea preamilostiva. Ridica-ne pe noi din adancul pacatelor si ne lumineaza ochii inimii spre cautarea mantuirii. Milostiva fii noua aici, iar la infricosatoarea Judecata, pe Fiul tau pentru noi roaga-L.

Citeste si:  Acatistul la icoana Maicii Domnului – Patimitoarea

Roaga-te pentru sufletele adormite

Pe cei care s-au mutat intru dreapta credinta, din aceasta viata in cea vesnica, impreuna cu ingerii, cu arhanghelii si cu toti sfintii, impartaseste-i ca sa stea de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeu. Si prin rugaciunea ta invredniceste pe toti ortodocsii crestini sa vietuiasca cu Hristos. Si cu bucurie in locasurile ingeresti sa se desfateze. Ca tu esti, Doamna, slava a celor ceresti si ajutatoare a pamantenilor. Tu esti nadejdea si folositoarea tuturor celor ce alearga la tine si cer ajutorul tau cel sfant. Tu esti rugatoarea cea fierbinte catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, ca rugaciunile Maicii mult pot spre imblanzirea Stapanului.

Si, cu a ta mijlocire, indraznim sa ne apropiem de sfantul altar, de harul preasfintelor si de viata facatoarelor Taine, desi suntem nevrednici. Pentru aceea, si pe icoana vazand chipul tau cel intru tot cinstit si pe Cel Atottiitor cu mana tinand, ne bucuram noi pacatosii si, cu umilinta cazand, pe acesta cu dragoste si cu frica il sarutam, asteptand, Doamna, prin sfintele si de Dumnezeu primitele tale rugaciuni, sa ajungem la cele ceresti ale vietii celei fara de sfarsit, si sa stam fara de rusine in ziua Judecatii de-a dreapta Fiului tau si Dumnezeului nostru, slavindu-L pe El impreuna cu Cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorul Lui Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin. Doamne, miluieste! Doamne, miluieste! Doamne, miluieste!   Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria, si cu ale tuturor sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pre noi!’

Acesta a fost Acatistul Bunei Vestiri. Avem si alte acatiste disponibile. Cautati pe site.