Acatistul Intrarii in biserica a Maicii Domnului

Acatistul Intrarii in biserica a Maicii DomnuluiIntrarea in Biserica a Maicii Domnului este sarbatorita la data de 21 noiembrie in fiecare an si este unul din praznicele imparatesti importante ale Bisericii Ortodoxe. Aceasta sarbatoare simbolizeaza intrarea in Biserica, in Templul evreiesc de la Ierusalim a Maicii Domnului pe cand era copila, unde a trait si a slujit ca si fecioara pana la logodna cu Sfantul Iosif.

In acea data sau cu 40 de zile inainte de acea data, se poate citi Acatistul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, una din cele mai puternice rugaciuni inaltate Maicii Domnului. Aceasta rugaciune poate fi citita in Biserica, de catre preot, dar si acasa, de catre credinciosi. Este o rugaciune pentru sanatate, izbavirea de pacate, pentru parintii care au fete si se roaga pentru norocul si cumintenia lor, dar si un acatist pentru reusita la examene, luminarea mintii copiilor si pentru apropierea de Dumnezeu.

Acatistul poate fi citit timp de 40 de zile pentru noroc si prosperitate, dar la fel de bine poate fi citit si in ziua de 21 noiembrie, la praznuirea acestei sarbatori. Se recomanda citirea acatistului in picioare sau in genunchi, incepand cu rugaciunile incepatoare si apoi continuand cu cele 13 Condace si Icoase. Ultimul Condac se citeste de trei ori si urmeaza reluarea primului Icos si primului Condac, urmate de rugaciunea de la sfarsit.

De la parintele duhovnic se poate cere binecuvantare pentru a fi citit Acatistul Maicii Domnului pentru felurite trebuinte, sau acesta poate veni ca si o recomandare din partea duhovnicului in urma unei spovedanii.

Acatistul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului este una din cele mai mari laude aduse Fecioarei Maria si una din marturiile sfinteniei si curateniei acesteia inca din frageda pruncie.

Acatistul Intrarii in biserica a Maicii Domnului

Rugaciunile incepatoare:

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul Adevarului, care pretutindenea esti, si toate le-mplinesti, vistieria bunatatilor si Datatorule de viata, vino si te salasluieste intru noi, si ne curateste de toata spurcaciunea, si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara-de-moarte, miluieste-ne pre noi. (de 3 ori)

Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh, si acum, si pururea, si in vecii vecilor. Amin!

Preasfanta Treime, miluieste-ne pre noi. Doamne, curateste pacatele noastre; Stapane, iarta faradelegile noastre; Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Sfant Numele Tau.

Doamne, miluieste ! (de 3 ori)

Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh, si acum, si pururea, si in vecii vecilor. Amin!

Tatal nostru, care esti in ceruri, sfinteasca-se numele tau: vie Imparatia Ta; fie voia Ta, precum in cer, asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi; si ne iarta noua pacatele noastre precum si noi iertam gresitilor nostri; si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel viclean.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin!

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan , noi pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui, si Fiului, si Sfantului Duh.

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit, nu te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.

Si acum, si pururea, si in vecii vecilor. Amin!

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru Tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, caci Tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Cred intru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, vazutelor tuturor si nevazutelor.

Si intru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut mai inainte de toti vecii. Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.

Care pentru noi, oamenii, si pentru a noastra mantuire, S-a pogorat din ceruri si S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara, si S-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si S-a ingropat.

Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi.

Citeste si:  Acatistul Maicii Domnului – Vindecatoarea

Si S-a inaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui.

Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit.

Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci.

Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.

Marturisesc un botez intru iertarea pacatelor.

Astept invierea mortilor.

Si viata veacului ce va sa fie.

Amin!

Condacul 1

„Pe cea mai aleasa din toate neamurile, pe Sfanta Prunca ce se aduce astazi de Sfintii sai Parinti in biserica Domnului si se asaza in Sfanta Sfintelor, spre salasluirea Imparatului tuturor, cu cantari de lauda si cu multime de faclii sa o intampinam. Iar tu care ai milostivire nemarginita, slobozeste-ne din toate nevoile pe noi, care iti cantam: Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Icosul 1

„Ingerii lui Dumnezeu o inconjoara cu credinta, iar credinciosii o fericesc pururea si cu bucurie canta laudele acestea:
Bucura-te, Sfanta Prunca, ce astazi esti adusa in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfintii tai Parinti astazi implinesc fagaduinta;
Bucura-te, ca ai fost binecuvantata de marele arhiereu Zaharia;
Bucura-te, ca el te-a asezat in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfantul Zaharia, aparand cinstea ta, de evrei a fost omorat;
Bucura-te, jertfa bineprimita de Dumnezeu;
Bucura-te, ca in Sfanta Sfintelor se pregateste azi salasluirea ta;
Bucura-te, ca tu incepi mantuirea noastra;
Bucura-te, ca de fecioare de varsta ta ai fost petrecuta;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 2-lea

„Veniti, cetele crestinesti, sa ne adunam la Sfanta Prunca, cea care lasand toate bucuriile din lume, se duce ca o jertfa in biserica Domnului de catre Sfintii sai Parinti, pentru mantuirea noastra, si ca o multumire sa o cinstim cu cantari praznuind duhovniceste, iar lui Dumnezeu sa-I cantam: Aliluia!„

Icosul al 2-lea

„In varsta de trei ani fiind Sfanta Prunca, iar mai tarziu Nascatoare de Dumnezeu, I s-a adus Domnului, implinind fagaduinta Parintilor sai, si marele arhiereu Zaharia o primeste si o asaza in Sfanta Sfintelor, pentru a noastra mantuire; pentru aceasta sa-i cantam:
Bucura-te, ca de fecioare cu faclii ai fost adusa;
Bucura-te, vasul cel sfintit;
Bucura-te, biserica Imparatului tuturor;
Bucura-te, fecioara de Dumnezeu aleasa;
Bucura-te, ca David mai inainte a proorocit despre intrarea ta in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, paine cuvantatoare;
Bucura-te, camara Cuvantului lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca ai fost hranita de ingeri;
Bucura-te, ca ai fost aleasa de Dumnezeu pentru a fi Maica a Sa;
Bucura-te, cortul lui Dumnezeu;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 3-lea

„David Prorocul te-a laudat de demult, Fiica a lui Dumnezeu numindu-te; iar tu nascand Prunc pe Hristos Domnul nostru, L-ai hranit cu lapte, ca o Maica Sfanta a Lui. Pentru aceasta mare taina esti adusa in biserica Domnului si asezata in Sfanta Sfintelor, unde neincetat ai cantat: Aliluia!„

Icosul al 3-lea

„Ana cea neprihanita s-a bucurat ca implinind fagaduinta sa, aduce pe ceea ce s-a nascut din fagaduinta lui Dumnezeu, ca dar de mare pret, si Ioachim praznuieste luminat, iar noi te fericim, Sfanta Prunca, cu aceasta jertfa de cantare:
Bucura-te, singura binecuvantata intre femei;
Bucura-te, propovaduirea proorocilor;
Bucura-te, slava Apostolilor;
Bucura-te, lauda mucenicilor;
Bucura-te, innoirea lumii;
Bucura-te, impacarea lui Dumnezeu;
Bucura-te, scaunul Stapanului;
Bucura-te, salasluirea luminata a Mantuitorului;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 4-lea

„Impodobita de nunta se arata astazi Biserica, frumoasa camara, primind pe camara cea insufletita a lui Dumnezeu, pe cea curata si fara de prihana si mai luminata decat toata faptura, petrecand copilaria sa in Sfanta Sfintelor, si cu ingerii impreuna cantand: Aliluia!„

Icosul al 4-lea

„Salta astazi toate ostirile ingeresti si multimea crestinilor inaintea fetei tale, Preacurata Prunca, purtatorii de faclii alearga impreuna cantand si graind acestea:
Bucura-te, usa dinspre rasarituri;
Bucura-te, Sfanta Prunca, primita in biserica cu mare cinste;
Bucura-te, usa Domnului;
Bucura-te, vistierie preacurata a intelepciunii;
Bucura-te, izvorul darului;
Bucura-te, mielusea curata;
Bucura-te, porumbita neintinata;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 5-lea

„Mieluseaua lui Dumnezeu, curata, porumbita neintinata, cortul lui Dumnezeu cel neincapator, sfintenia slavei, praznuind petrecerea ta, Sfanta Prunca, intru cele ce nimenea nu intra, astazi ne veselim cu fecioarele, care cu faclii aprinse te-au petrecut in Sfanta Sfintelor unde cu bucurie cantai: Aliluia!„

Citeste si:  Acatistul Bunei Vestiri

Icosul al 5-lea

„Pe cea de trei ani cu trupul si de multi ani proorocita, pe cea mai desfatata decat cerurile si mai inalta decat puterile cele de sus, cu cantari sa o laudam pe Dumnezeiasca Prunca:
Bucura-te, solitoarea mantuirii noastre;
Bucura-te, cea inconjurata de ingeri;
Bucura-te, cea cinstita de oamenii credinciosi;
Bucura-te, liman cu buna liniste;
Bucura-te, zid nesurpat;
Bucura-te, Maica luminii;
Bucura-te, mai inainte randuita a fi Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te, Prunca cu trupul;
Bucura-te, desavarsita cu sufletul;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 6-lea

„Pe tine te-au propovaduit proorocii mai inainte, numindu-te sicriu sfintit, cadelnita de aur, sfesnic, masa, scara si turn, mielusea curata, camara neintinata; iar noi, ca pe un cort de Dumnezeu incapator, care ne-a mantuit pe noi, cantand strigam: Aliluia!„

Icosul al 6-lea

„Pe usa cea neumblata, casa lui Dumnezeu primind-o, astazi a incetat umbra legii, caci s-a aratat darul si adevarul, muntele cel umbrit pe care mai inainte l-a vazut Avacum si a vestit pe cea care a intrat inauntrul celor neumblate ale Bisericii, pentru care ii cantam:
Bucura-te, cea plina de lumina;
Bucura-te, mangaierea noastra in necaz;
Bucura-te, doctorul tuturor bolilor;
Bucura-te, sfaramarea mortii;
Bucura-te, rau de viata nedesertat;
Bucura-te, carte pecetluita cu Duhul;
Bucura-te, camara cea insufletita a lui Hristos Domnul;
Bucura-te, locul bucuriei;
Bucura-te, ca ai stricat blestemul Evei;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 7-lea

„Tot pamantul vede astazi lucruri straine si preamarite, cum Prunca fiind, asezata in Sfanta Sfintelor, primeste hrana de la ingeri, purtand chipul randuielii, impreuna canta totdeauna: Aliluia!„

Icosul al 7-lea

„Preaslavita sfintenie, sfintita daruire, astazi Preasfanta Prunca, punandu-se in Biserica lui Hristos, Imparatul a toate, se pazeste a fi lacas luminat Celui ce a ales-o, pentru frumusetea sufletului ei curat; iar noi cantam acestea:
Bucura-te, mantuirea noastra;
Bucura-te, bucuria robilor tai;
Bucura-te, chemarea noastra;
Bucura-te, ceea ce ai nascut pe Imparatul tuturor;
Bucura-te, camara curatiei;
Bucura-te, crin cu dulce miros;
Bucura-te, mirul cel de mult pret;
Bucura-te, tamaie cu buna mireasma;
Bucura-te, ca intorci intristarile noastre in bucurie;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 8-lea

„Astazi ai stralucit in casa Domnului ca un sfesnic luminos, Sfanta Prunca, si ne luminezi cu cinstitele tale daruri ale milelor si minunilor tale, ca ele sunt mai presus de minte, straina este nasterea ta, strain este chipul nasterii tale, straine si preaslavite sunt toate ale tale, pentru care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!„

Icosul al 8-lea

„Cel ce poarta toate cu cuvantul a auzit rugaciunea dreptilor si starpiciunea a dezlegat-o, ca un indurat, si le-a daruit pricina bucuriei locuinta harului, intru care sunt puse vistieriile tainelor, pentru care si noi cu multumire ii cantam:
Bucura-te, holda nearata;
Bucura-te, spic dumnezeiesc;
Bucura-te, izvor nedesertat al apei celei vii;
Bucura-te, mieluseaua care ai nascut pe Mieluselul lui Dumnezeu;
Bucura-te, curatitoarea cea calda;
Bucura-te, luceafarul diminetii;
Bucura-te, ca ai purtat pe Soarele Hristos;
Bucura-te, lacasul luminii;
Bucura-te, ca ai stricat intunericul;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 9-lea

„Pe tine, steaua cea imparateasca, primindu-te biserica lui Dumnezeu, unde te-ai impartasit dulcetei celei nesfarsite si la cele mai bune ai trecut, vazand in Fiul implinirea celor mai inainte zise; pentru acesta noi, cantand acest mare praznic, cantam lui Dumnezeu: Aliluia!„

Icosul al 9-lea

„Astazi ne-a stralucit primavara vesela, luminand sufletele noastre, gandul si mintea, cu darul praznuirii Intrarii in biserica a Sfintei Prunce, pentru un trai sfant, pregatindu-se a fi salas Imparatului Celui Ceresc, pentru aceasta primeste de la noi aceste laude:
Bucura-te, usa prin care a trecut Cuvantul;
Bucura-te, ca ai sfaramat usile iadului;
Bucura-te, ca ai alungat pe diavolii cei intunecati;
Bucura-te, cea cu totul laudata;
Bucura-te, curatirea lumii;
Bucura-te, scara care inalti pe cei de pe pamant la cer;
Bucura-te, pod care treci de la moarte la viata;
Bucura-te, ca fara de osteneala ai purtat in pantecele tau pe Cel ce poarta toate;
Bucura-te, ca ai nascut pe Datatorul legii;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 10-lea

„Daruri aduc azi cerul si pamantul Preasfintei Prunce, cetele ingeresti, multimea crestinilor si toata suflarea, caci legea a trecut ca umbra si razele darului au stralucit, intrand in biserica Sfanta Prunca, pentru a slavi pe Dumnezeu cu viata sfanta si cu cantare ingereasca: Aliluia!„

Citeste si:  Acatistul Maicii Domnului – Bucuria celor necajiti

Icosul al 10-lea

„In biserica aducand Ana pe ceea ce avea sa fie casa Domnului, strigand, graia: „Prunca cea data mie de la Dumnezeu o aduc in biserica Ziditorului, primeste-o, Sfinte Zaharia, si o asaza unde o va primi Dumnezeu si sa fie spre salasluirea Mantuitorului’. Iar noi minunandu-ne de acestea cantam asa:
Bucura-te, pazitoarea robilor tai;
Bucura-te, sfintita scapare a pacatosilor;
Bucura-te, minunarea oamenilor;
Bucura-te, bucuria ingerilor;
Bucura-te, grabnic ajutatoare a celor ce se roaga tie;
Bucura-te, adancul cel nemasurat;
Bucura-te, chemarea proorocilor;
Bucura-te, podoaba Apostolilor;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 11-lea

„Roaba Domnului am fost eu’, a spus Sfanta Ana Sfantului Zaharia, „chemandu-L pe Dumnezeu cu credinta in post si in rugaciune, ca sa iau rodul durerii mele si dupa nastere sa-l aduc Celui ce mi l-a dat. Pentru aceasta ma veselesc astazi, implinind fagaduinta mea, cantand lui Dumnezeu: Aliluia!’.

Icosul al 11-lea

„Veseliti-va astazi luminat, Sfintilor Parinti ai Preacuratei Prunce, pe care o aduceti jertfa sfanta, caci a fost data voua din fagaduinta, pentru curatia vietii voastre pe pamant, cea plina de fapte bune, din care S-a nascut Mantuitorul nostru, care si-a ales-o cort insufletit, caruia ii cantam:
Bucura-te, intarirea mucenicilor;
Bucura-te, scapare si linistea robilor tai;
Bucura-te, ca prin tine mostenim viata cea vesnica;
Bucura-te, ca ne imbraci cu haina nestricaciunii;
Bucura-te, ca prin tine am vazut lumina;
Bucura-te, ca ne ridici de la intuneric la lumina;
Bucura-te, ca ne ajuti a nu iubi desfatarile pamantesti;
Bucura-te, cea pururea binecuvantata de robii tai;
Bucura-te, stea neapusa;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 12-lea

„Prin harul dat tie de la Dumnezeu, Sfanta Prunca, te-ai facut usa de mantuire, munte intelegator, scara insufletita, pe care proorocii te-au vestit de demult. Apostolii te-au propovaduit, mucenicii te-au marturisit, cuviosii te-au slavit, ingerii si pamantenii slavoslovesc inaintea lui Dumnezeu pentru tine, cantand: Aliluia!„

Icosul al 12-lea

„In biserica te-au adus pe tine, dumnezeiasca Fiica, batranii tai parinti, cei ce te-au nascut, ca pe o jertfa curata si strain lucru, te salasluiesti intru cele neumblate, ca mai inainte sa gatesti lacas lui Dumnezeu-Cuvantul, Caruia inchinandu-ne, strigam tie:
Bucura-te, ca ai nascut pe Cel Milostiv;
Bucura-te, ca ne-ai adus pe Soarele cel Mare;
Bucura-te, ca ai deschis raiul cel inchis;
Bucura-te, lauda cuviosilor;
Bucura-te, cununa mucenicilor;
Bucura-te, podoaba dreptilor;
Bucura-te, mantuirea credinciosilor;
Bucura-te, vasul mirului celui dumnezeiesc;
Bucura-te, folositoarea lumii;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul al 13-lea

„O, cea mai cinstita si mai sfanta decat toti sfintii, dumnezeiasca Prunca, Fecioara si Maica Dumnezeului celui de sus, in ziua Intrarii tale in Sfanta Sfintelor, pe care o praznuim astazi cinstindu-te, primeste acest dar al nostru si ne izbaveste pe noi din toate nevoile, necazurile si primejdiile si ne invredniceste Imparatiei celei ceresti, ca intotdeauna cu multumire sa cantam: Aliluia!„ (Acest condac se zice de trei ori.)

Apoi se zice iarasi Icosul 1: „Ingerii lui Dumnezeu…„, Condacul 1: „Pe cea mai aleasa…„,

Icosul 1

„Ingerii lui Dumnezeu o inconjoara cu credinta, iar credinciosii o fericesc pururea si cu bucurie canta laudele acestea:
Bucura-te, Sfanta Prunca, ce astazi esti adusa in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfintii tai Parinti astazi implinesc fagaduinta;
Bucura-te, ca ai fost binecuvantata de marele arhiereu Zaharia;
Bucura-te, ca el te-a asezat in Sfanta Sfintelor;
Bucura-te, ca Sfantul Zaharia, aparand cinstea ta, de evrei a fost omorat;
Bucura-te, jertfa bineprimita de Dumnezeu;
Bucura-te, ca in Sfanta Sfintelor se pregateste azi salasluirea ta;
Bucura-te, ca tu incepi mantuirea noastra;
Bucura-te, ca de fecioare de varsta ta ai fost petrecuta;
Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

Condacul 1

„Pe cea mai aleasa din toate neamurile, pe Sfanta Prunca ce se aduce astazi de Sfintii sai Parinti in biserica Domnului si se asaza in Sfanta Sfintelor, spre salasluirea Imparatului tuturor, cu cantari de lauda si cu multime de faclii sa o intampinam. Iar tu care ai milostivire nemarginita, slobozeste-ne din toate nevoile pe noi, care iti cantam: Bucura-te, bucuria noastra, Sfanta Prunca, pururea Fecioara!„

… si se face otpustul.

Acesta a fost Acatistul Intrarii in biserica a Maicii Domnului. Avem si alte acatiste disponibile. Cautati pe site.