Rezumat:
Sofranul (Crocus Sativus) reprezinta o planta mediteraneana, din care se extrage condimentul sofran, uleiuri aromatice si numeroase alte substante cu intrebuintari in alimentantie si medicina. Sofranul este un condiment utilizat de mai bine de 3000 de ani. Extrem de apreciat in bucatarie, are o multime de beneficia si proprietati asupra sanatatii, are actiuni benefice asupra ficatului, stresului si tulburarilor de somn.
Cunoscut in egala masura sub denumirea de “aurul rosu”, sofranul apartine familiei Iridaceae. Extrem de raspandit in bucataria mediteraneana, sofranul are o multime de proprietati si beneficii asupra carora ne vom opri in cele ce urmeaza.
Sofran: Proprietati sofran utilizare interna
Tonic: sofranul are capacitatea de a combate astenia, oboseala si surmenajul. Contribuie in egala masura la recuperarea dupa o sedinta de sport.
Antidepresiv: datorita faptului ca sofranul contine safranal in partile volatile, are capacitatea de a actiona asupra sistemului nervos. Trateaza insomniile deoarece este un sedativ lejer si este un aliat de pret in caz de depresie lejera, stres, anxietate si fragilitate emotionala.
Tonic, digestiv si hepatic: acest condiment stimuleaza ficatul, atenuand in special efectele alcoolului.
Hipocolesterolemiant: sofranul ne permite sa luptam cu excesul de colesterol. Participa la prevenirea accidentelor cardio-vasculare.
Sofran: proprietati sofran utilizare externa
Analgezic: sub forma de masaj, sofranul calmeaza durerile gingivale si durerile dentare resimtite in perioada de eruptie dentara la copii.
Compozitia sofranului
Apa: 11,9grame;
Proteine: 11,4grame;
Glucide: 61,5 grame;
Lipide: 5,85grame;
Amidon: 19,1grame;
Zaharuri: 42,4 grame;
Fibre alimentare: 3,9 grame;
Calciu: 111mg;
Cupru: 0,33mg;
Fier: 11,1mg;
Magneziu: 264mg;
Fosfor: 252mg;
Sofran: beneficii
Virtuti digestive
Consumat in doze mici si infuzat, sofranul permite stimularea si incurajarea bunei activitati digestive stimuland ficatul. Permite, in egala masura, diminuarea efectelor secundare produse de consumul de alcool. O sursa excelenta de fier si de mangan.
Sofran: mod de utilizare
Pentru a beneficia din plin de virtutile sale, sofranul trebuie consumat cu moderatie. Este delicios cu peste, cu orez, paste sau carne de pasare. Este excelent daca este combinat cu chili si cu vanilie.