conturi in euro

Numeroasele beneficii ale animalelor asupra sanatatii umane

Cu pene, cu blana sau cu solzi, membrii necuvantatori ai familiei tale te ajuta mai mult decat crezi. Iata care sunt beneficiile animalelor pentru sanatate, explicate de stiinta.

Beneficiile animalelor: te mentin activ

Proprietarii de caini isi plimba, probabil, cainii cel putin 30 de minute pe zi. Acest lucru contribuie in mare masura la mentinerea lor in forma. Potrivit unui studiu britanic, astfel de plimbari adauga in medie 2.700 de pasi la totalul zilnic, ceea ce inseamna aproximativ 20 de minute de efort fizic in plus fata de cei care nu au un caine. Si mai bine, cea mai mare parte a plimbarilor se fac intr-un ritm moderat – suficient pentru a ridica ritmul cardiac fara a va taia respiratia – ceea ce reprezinta minimul recomandat de specialisti. Asadar, beneficiile animalelor sunt uneori subtile.

Stimuleaza sistemul imunitar

Potrivit ipotezei „igieniste”, formulata la sfarsitul anilor 1980, cresterea in medii inchise si igienizate face ca organismul sa reactioneze excesiv la substante inofensive mai tarziu, facandu-ne mai vulnerabili la alergii si astm. Dimpotriva, cu labutele lor murdare, matreata abundenta si tendinta de a ne linge, cainii si pisicile ne expun la o diversitate microbiana mai mare, ceea ce ne stimuleaza sistemul imunitar. Cercetarile confirma faptul ca copiii crescuti cu animale au mai putine alergii si astm. Si cu cat au mai multe animale, cu atat se apara mai bine. In comparatie cu copiii care nu aveau animale de companie, cei care locuiau cu cel putin patru pisici sau caini sufereau de alergii cu jumatate mai des.

Citeste si:  Ce trebuie sa faci pentru a te binedispune inainte de a merge la munca?

Ajuta la gestionarea bolilor cronice

Animalele de companie se asteapta sa fie hranite, plimbate, mangaiate si distrate in fiecare zi, conform unui program. Stapanii lor nu fac economii. Iar daca sufera de o boala cronica, acest lucru nu le poate face decat bine.

Florence Nightingale a fost prima care a mentionat contributia animalelor la tratamentul bolnavilor. In 1860, ea a observat ca o broasca testoasa imblanzita, pe nume Jimmy, i-a consolat pe soldatii raniti in spital in timpul Razboiului din Crimeea. In anii 1960, psihologul pentru copii Boris Levinson a observat ca un copil retras, incapabil sa vorbeasca, a inceput sa comunice atunci cand cainele sau Jingles se afla in camera. S-a nascut terapia cu animale de companie, zooterapia. Astazi, vizitele animalelor dresate sunt ceva obisnuit in spitale si in casele de batrani.

Contribuie la sanatatea mentala

Un animal de companie ajuta in cazul depresiei, anxietatii, tulburarilor de stres post-traumatic, schizofreniei si altor probleme de sanatate mintala. Persoanele afectate sunt de acord ca animalele de companie le ofera un sprijin emotional absolut, le ajuta sa se accepte pe ele insele si sa socializeze si le distrag atentia de la simptomele si episoadele de suferinta. Aceasta poate duce chiar la meditatie mindfulness.

Sursa: https://www.selection.ca/maison/animaux/bienfaits-des-animaux/

Cauta toate stirile de ultima ora de pe Ghimpele. Vei afla tot ce s-a intamplat astazi in Romania.