Rezumat:
Este acea perioadă din an când nu mai știm cum să oferim gazonului îngrijirea de care are nevoie pentru a face față temperaturilor ridicate și aerului uscat. Deși poate părea simplu să avem grijă de gazon pentru a ne bucura de verdeața și de prospețimea sa, iată că lunile de vară aduc temperaturi ridicate care pot usca gazonul și îi pot împiedica procesul de creștere. În mod ideal, pentru a vă bucura de un gazon frumos și sănătos, aveți nevoie de semințe bune, cu creștere rapidă, pentru a-i oferi gazonului un start puternic. Este, de asemenea, esențial, să plantați semințele de gazon în perioada potrivită din an pentru a vă asigura că gazonul are cele mai mari șanse de succes pe tot parcursul anului.
Iată ce puteți face pentru a vă bucura de un gazon frumos mai ales în timpul verii și pe perioada caniculară:
Alegeți gazon pentru climat cald
Creșterea plantelor se confruntă deja cu mari provocări, iar asta nu se va opri în viitor. Schimbările climatice au afectat deja agricultura, parcurile și spațiile verzi. Prin urmare, nevoia de culturi robuste, tolerante la secetă nu a fost niciodată atât de mare. Pentru cele mai mari șanse de succes, este recomandat să alegeți un tip de gazon potrivit pentru climatul cald. De asemenea, asigurați-vă că semințele pe care le utilizați sunt de înaltă calitate.
Semănați cu grijă semințele
Semințele de gazon nu ar trebui semănate prea adânc în pământ, dar nici nu ar trebui să stea la suprafața solului. În timp ce lumina soarelui este esențială pentru germinare, semințele mai au nevoie și de combinația de căldură, umiditate și aer oferită de sol. Când semănați semințe noi, ar trebui să greblați ușor solul astfel încât semințele să se afle la cel mult 1-2 cm de suprafața solului. Astfel, vor avea spațiu adecvat pentru a crește și pentru a primi lumină, fiind ferite totodată de vânt.
Udați cu generozitate
În mod ideal, ar trebui să udați suficient cât să mențineți rădăcinile gazonului în viață. Dacă tocmai ați plantat semințele de gazon, este recomandat să udați de două ori pe zi în zilele deosebit de însorite. Puteți testa umiditatea ierbii pentru a-i evalua nivelul de hidratare. Pentru a face acest lucru, introduceți o șurubelniță în pământ. Dacă poate ajunge până la 12-14 cm adâncime, este perfect. Dacă nu, este necesar să mai udați. Dacă nu udați suficient și semințele de gazon stau deasupra pământului dur și uscat sau sunt îngropate adânc într-un pământ tare și uscat, veți întâmpina probleme cu germinația, asta însemnând că sezonul de vară vă va prinde cu o grădină uscată.
Tundeți gazonul la momentul oportun
Cea mai importantă lucrare de îngrijire și întreținere a gazonului este tunderea sa. Accesați https://www.lencoplant.ro/echipamente-de-gradinarit pentru a selecta cea mai potrivită mașină de tuns iarba, care corespunde tuturor cerințelor personale. Totuși, nu testați cât de performantă este mașina de tuns până când firul de iarbă nu măsoară cel puțin 5-7 cm. Tunderea prea timpurie a gazonului poate deteriora noile fire de iarbă care încearcă să se dezvolte și poate împedica creșterea ulterioară. Totuși, odată cu creșterea temperaturilor, iarba va începe să crească într-un ritm foarte rapid. Asta se datorează condițiilor perfecte de creștere pe care le aduce vara, și anume căldură, lumină și umiditate.
Nu folosiți fertilizant
Soarele este renumit pentru capacitatea sa de a usca gazonul, totuși nu folosiți îngrășământ pentru a combate aceste consecințe. Chiar dacă gazonul se află într-o stare jalnică, nu aplicați îngrășământ în timpul secetei. Când solul este uscat, lipsește apa necesară pentru a transporta nutrienții la rădăcinile gazonului. Aplicarea unui îngrășământ, în lipsa unei cantități suficiente de apă, va arde rădăcinile gazonului, ceea ce înrăutățește situația. Prin urmare, evitați îngrășămintele până la trecerea perioadei caniculare.