Chiar daca multi considera aceasta etapa o corvoada, detartrajul cafetierei are o multime de avantaje. Nu doar ca ne permite sa mentinem aparatul de cafea mai curat si ii prelungeste durata de viata ci permite si pastrarea calitatii gustative a cafelei.
Cat de des ar trebui efectuat un detartraj, etapele de realizat pentru a elimina calcarul…descopera cum poti detartra usor si rapid o cafetiera.
Importanta detartrajului. Orice apparat de cafea necesita un detartraj, de acest procedeu depinde durata sa de viata. Deoarece, la fiecare folosire a cafetierei, calcarul prezent in apa de la robinet se depune pe pereti si in teava aparatului, impiedicand buna functionare si reducand speranta sa de viata. Insa asta nu este totul. Prezenta calcarului in cafetiera poate avea un impact negativ asupra gustului cafelei. Pe langa faptul ca gustul nu este acelasi, tartrul provoaca perturbari si in ceea ce priveste temperature optima si a volumului de apa scurs. De aceea, se recomanda detartrajul cafetierei de minim doua ori pe an. Insa, intretinerea aparatului de cafea se va face mai des. In plus, cu cat folosesti mai des cafetiera, cu atat vei efectua un detartraj mai des.
Detartrajul cafetierei inseamna eliminarea calcarului depus pe pereti. Cum se poate face acest lucru? Transformand carbonat de calciu cristalizat in bicarbonat de calciu. Si, pentru asta, ai nevoie de otet alb. Dilueaza otet alb in apa rece. Evita apa calda deoarece risca sa iti deterioreze aparatul de cafea. Varsa acest amestec intr-un recipient si lasa-l sa actioneze pret de cateva minute. Pune un filtru nou daca cafetiera nu functioneaza pe baza de doze. Porneste aparatul si, in momentul in care rezervorul este golit pe jumatate, opreste aparatul…lasa cafetiera sa se odihneasca putin. Porneste cafetiera din nou si lasa cealalta jumatate de de amestec sa se scurga. Retrage filtrul si clateste totul. Umple rezervorul doar cu apa si repeat operatiunea. Daca tartrul persista nu ezita sa repeti operatiunea de mai multe ori.