Rezumat:
Cu siguranta ca ai auzit pana acum de regimul mediteranean, celebru in lumea intreaga, deoarece este cel mai bun pentru sanatate. Dar, Regimul Atlantic, originar din partea de nord-vest a Spaniei si a Portugaliei, ar putea de curand sa ii faca umbra.
Ce este Regimul Atlantic?
Este vorba despre un regim alimentar, care integreaza o varietate de alimente, mai ales peste plin de prospetime. Dar si o cantitate mai moderata de carne rosie si produse de porc, produse lactate, leguminoase, cartofi, paine integrala, dar si un consum mai moderat de vin.
Caracteristicile tipice ale regiunilor de pe coasta atlantica, care in cele din urma se dovedesc a fi foarte asemanatoare cu dieta mediteraneana. Dieta atlantica este, de asemenea, bogata in legume verzi, in special spanac, sparanghel si broccoli, care sunt cunoscute pentru continutul lor de vitamine, minerale si antioxidanti.
Regimul mediteranean contine mai multe produse de origine vegetala, dar asta nu inseamna ca nu contine si produse de origine animala. In schimb, se concentreaza mai ales pe produsele preparate in casa, care sunt mai apoi consumate cu intreaga familie.
Potrivit rezultatelor studiulor efectuate, dieta traditionala din nordul Portugaliei si nord-vestul Spaniei, cunoscuta sub numele de dieta atlantica, poate fi asociata cu o mai buna sanatate a inimii si cu un risc mai mic de deces prematur din cauza unor boli precum cancerul, bolile de inima si alte cauze. De asemenea, se crede ca dieta atlantica are un impact asupra sindromului metabolic. Acest sindrom, caracterizat de o combinatie de tensiune arteriala ridicata, niveluri ridicate de zahar in sange, trigliceride si acumularea de grasime abdominala, creste riscul de boli cardiovasculare, diabet, accidente vasculare cerebrale si alte probleme grave de sanatate.
Regimul Atlantic este benefic si pentru mediu
Pe langa beneficiile sale pentru sanatate, se pare ca acest tip de regim este foarte benefic si pentru mediu. In concluziile lor, cercetatorii au afirmat ca, pe parcursul celor 6 luni de studiu, scorul amprentei de carbon al grupului care a urmat dieta atlantica a fost redus. Acest lucru este important daca ne gandim ca, mai peste tot, alimentele reprezinta 30% din amprenta ecologica.
„Numai productia agricola este responsabila de aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de sera si de 70-80% din defrisarile din intreaga lume, prin cresterea intensiva a animalelor, productia de soia, ulei de palmier si agricultura de subzistenta. Marile ecosisteme naturale ale lumii dispar treptat”, afirma ONG-ul WWF. Un motiv in plus pentru a ne revizui alimentatia.
De ce Regimul Atlantic este eficient?
Cercetatorii atribuie aceste efecte benefice compozitiei acestui tip de regim, foarte bogat in acizi grasi omega 3, in fructe de mare, fructe proaspete, legume, seminte integrale, fructe ucate si ulei de masline. Acizii grasi provin in special de la pestele gras si joaca un rol esential in reducerea inflamatiei si protejarea contra maladiilor cardiovasculare. In plus, continutul ridicat de fibre din cerealele integrale si legume contribuie la o mai buna sanatate digestiva si la un control mai eficient al nivelului de zahar din sange.