Greutate, aburi, sistem anticalcar… pe langa pret, care ar fi criteriile de care sa tii cont atunci cand iti alegi un calcator? Iata cateva sfaturi utile de care sa tii cont.
Greutatea. Calcatul fiind o activitate care nu face multei lumi placere, ai putea sa incerci in magazin mai multe modele inainte de a alege. Un calcator mai lejer va fi mai usor de manuit si nu te va obosi foarte tare. Aparatele mai performante ar trebui sa aiba intre 1,3 kg si 1, 5 kg.
Debitul de aburi. Umezind hainele pe care le calci, pliurile vor deveni drepte datorita aburilor. Exprimati in grame pe minute, intre 20 si 50 de grame, in functie de model, debitul de aburi inseamna cantitatea de apa transformata pe minut.
Cu cat cifra este mai ridicata, cu atat te vei bucura de mai multi aburi. Unele modele propun chiar si functia de « pressing » care ii dubleaza capacitatile. O optiune extrem de interesanta daca obisnuiesti sa calci foarte mult sau daca iti doresti de fiecare data un rezultat perfect.
Puterea. Atunci cand folosesti un calcator in fiecare zi, ai nevoie de un model cu o putere situata intre 2200 si 2400 de watti. In acest fel, se va incalzi mai repede si aburii vor fi destul de eficienti. Fiind mai reactiv, nu va mai consuma atat de multa energie.
Talpa. Este un aspect foarte important de care sa tii cont. Cea din teflon este cea care aluneca cel mai usor pe haine. Cele din ceramica sunt si ele destul de populare.
Spune Stop calcarului. O talpa care nu mai aluneca atat de usor, pete pe haine, aburi nu atat de eficienti….cu siguranta ca exista depuneri de calcar. Depunerile de calcar sunt cele care reduc performantele fierului de calcat. Cel mai binr ar fi sa alegi un model cu un sistem anticalcar.
Functia auto-stop. Un ajutor de pret pentru toti cei care sunt mai zapaciti. Daca vei lasa fierul de calcat in pozitie orizontala, acesta se va inchide in cateva secunde.
Functia anti-picurare. O functie care protejeaza talpa orpind apa atunci cand temperatura scade. Foarte la indemana daca alegi sa calci haine mai fragile.