Ketchup: este acest sos atat de nociv pentru sanatate?

Cu paste, cartofi prajiti sau chiar cu orez, ketchup-ul este unul din cele mai folosite sosuri. Insa, nu este considerat tocmai sanatos de multi. Vestea cea buna este ca, poate fi chiar benefic daca stim sa il alegem cum trebuie.

Ketchup-ul are numeroase beneficii asupra sanatatii. Numarul de calorii prezentat este mai scazut decat in alte sosuri precum maioneza. Intr-o portie de 100g de ketchup se afla 110 kcal. Acest numar variaza in functie de marca sau de fabricarea sa. Datorita compusului principal, licopenul, ketchup-ul are un continut bogat de vitamina C (8,5 mg de licopen). Licopenul este un antioxidant care previne aparitia unui numar mare de afectiuni cardiovasculare si unele tipuri de cancer (sani, plamani, aparat digestiv). Prezent in mod natural in rosii, gatirea acestuia impreuna cu coaja este cea care intareste acest nivel de licopen.

Cu toate acestea, ramane o problema: cantitatea ridicata de zahar din acest sos rosu, preferatul unui numar mare de persoane. Insa acest lucru se poate remedia in cazul in care alegem sa il preparam noi in casa. Este cea mai sanatoasa optiune. Copiii nostri consuma cu pana la 50% mai mult ketchup decat adultii. Tinerii consuma ketchup cu aproape orice tip de mancare, in special cu pizza sau cu cartofi prajiti. Ingredientul de baza pe care ar trebui sa il contina un ketchup sunt urmatoarele (cel putin conform unor dispozitii a guvernului american):
-sos de rosii fiert;
– zahar;
– arome de ceapa;
– otet;
-scortisoara;
– ghimbir;

Citeste si:  Transport de persoane Aeroport Otopeni - Brasov: solutia Christian Transfers pentru o zi de relaxare!

Stiai ca:
– in jur de 97% din americani obisnuiesc sa consume ketchup;
– in anul 1992 vanzarile de ketchup s-au ridicat la 723 de milioane de dolari;
– sosul de ketchup contine un acid care contrinuie la curaterea si stralucirea obiectelor din cupru;
– o persoana poate sa ajunga sa consume pana la 3 sticle pe an;